Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Renatus van Angers

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De heilige Renatus van Angers was een waarschijnlijk legendarische Gallo-Romeinse bisschop die in de 5e eeuw geleefd zou hebben.

De legende[1] is gebaseerd op een uit 905 daterende levensbeschrijving van de heilige bisschop Maurilius van Angers, waarvan het waarheidsgehalte echter wordt betwijfeld. Volgens deze bron zou Renatus opnieuw tot leven gewekt zijn door Maurilius, die hij later kort voor 450 ook zou zijn opgevolgd als bisschop van Angers. Hij dankt aan deze wederopwekking zijn naam Renatus, herboren.

Renatus is de patroon(-heilige) van de stad Angers en van de klompenmakers. Zijn feestdag is 12 november in Frankrijk en 16 november in Italië. [2]

Literatuur

  • fr: Abbé René, Abrégé de la vie de St René, évêque d'Angers, impr. de Mme Smith (Paris), 1857 Gallica e-boek

q7886906 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Saint Renatus op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º fr: Albert Houtin, Les origines de l’Église d'Angers. La légende de saint René, Laval, éd. A. Goupil, 1901
  2. º fr: Renatus van Angers op Website Nominis
rel=nofollow
rel=nofollow
 
rel=nofollow