Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

René Goupil

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

René Goupil (Anjou, 1606 - 1642) was arts en vertrok in 1639 naar de missie van de Huronen in Nieuw-Frankrijk, als medische hulp voor de missie van de jezuïeten.

Na twee maanden foltering, werd hij in 1642 door de Iroquois gedood met een tomahawk in het hoofd. Samen met de andere Martelaren van Noord-Amerika, waarvan Goupil de eerste was, is hij in 1930 heilig verklaard. Hun feestdag is op 19 oktober. Goupil is de beschermheilige van zij die anesthesie krijgen of ermee werken, met verwijzing naar zijn doodomstandigheden.

q1524650 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow