Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Rail Force One

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rail Force One (afgekort: RFO) is een Nederlandse Spoorwegonderneming, onderdeel van de Rail Innovators Group, de Rail Innovators Group is een overkoepelende holding, waar ook wagonverhuurder RailReLease en logistieke dienstverlener Raillogix deel van uitmaken.

RFO is opgericht in 2016 en reed in juli 2017 haar eerste ritten onder eigen licentie.

Het kantoor van RFO is gevestigd in de Waalhaven te Rotterdam.

Vervoersactiviteiten

Rail Force One rijdt op dinsdag en donderdag een volle BLG autotrein tussen Bad Bentheim en Amersfoort Pon in Leusden. In de ochtend wordt uit Bad Bentheim vertrokken naar Amersfoort. Vanuit daar wordt met een diesellocomotief naar het Ponterrein in Leusden gereden. Nadat de wagens daar gelost zijn wordt er 's avonds leeg teruggereden richting Duitsland.

Sinds 1 oktober 2018 Rijdt RFO vrijwel dagelijks PSA autotreinen tussen Bad Bentheim en Kijfhoek v.v. Deze treinen zijn afkomstig uit Kolín / Trnava en hebben als eindbestemming Zeebrugge of Oosterhout.

In 2019 begint de vervoerder ook met het rijden van containertreinen. Zo startten ze op 4 mei 2019 in opdracht van Schavemaker de containershuttle van Moerdijk naar Katy Wroclawskie. Deze trein rijdt op woensdag en zaterdag richting Polen en de terugritten zijn op vrijdag en dinsdag. De gehele afstand (m.u.v. het traject Moerdijk - Lage Zwaluwe) wordt hiermee bereden door een locomotief van Rail Force One.

Sinds begin 2019 rijdt RFO de Cabooter-Shuttle tussen de APM II Terminal op de Maasvlakte en Cabooter in Blerick. Deze trein rijdt vijf slagen per week. Daarnaast rijdt de vervoerder ook met containershuttles vanuit Rotterdam naar Duisburg, Germersheim en Neuss.

Tevens is de vervoerder actief in het vervoer van keteltreinen vanuit Oost Europa; o.a. Biodiesel naar Dordrecht Zeehaven en Styreen / Ethanol naar de Botlek.

Tractie

Rail Force One maakt gebruik van diverse diesel locomotieven en elektrische locomotieven.

De elektrische locomotieven uit de serie 1600/1800 worden voornamelijk ingezet in de binnenlandse diensten van Kijfhoek naar Bad Bentheim. Daarnaast worden ze ook regelmatig ingezet voor diensten naar Vlissingen Sloehaven, Venlo of Beverwijk.

De elektrische meerspannings locomotieven uit de series Bombardier TRAXX, Baureihe 189 en Siemens Vectron worden voornamelijk ingezet voor grensoverschrijdend verkeer, specifiek de containertreinen Maasvlakte - Duisburg, Maasvlakte - Neuss, Maasvlakte - Germersheim en Lage Zwaluwe - Bad Bentheim - Katy Wroclawskie. Ze zijn ook aan te treffen voor keteltreinen uit de Botlek richting Bad Bentheim / Emmerich en incidenteel voor staaltreinen uit Neuss naar Beverwijk.

De dieselhydraulische locomotieven uit de series MaK G 1206 en Vossloh G 2000 zijn voornamelijk aan te treffen in de rangeerdienst in het Rotterdamse havengebied, tevens worden ze ingezet in de Cabooter Shuttle tussen APM II en Cabooter Blerick.

De twee dienstvaardige dieselelektrische locomotieven uit de serie NS 600 worden gebruikt voor lokaal rangeerwerk. De 692 is gestationeerd in Oss Elzenburg, de 683 in Amsterdam Houtrakpolder. In Amersfoort wordt gebruik gemaakt van loc 9702 (voormalig NS 676) van Jacko Fijn Techniek.

De dieselelektrische locomotief 6702 (Type HLD 62, ex NMBS, ex ACTS, ex Locon) wordt gebruikt voor rangeerwerkzaamheden, voornamelijk als reserve. De loc is regelmatig aan te treffen in Blerick, Dordrecht Zeehaven, Amersfoort PON of Moerdijk.

De elektrische locomotieven in dienst van Rail Force One - februari 2020

Alsthom 1600/1800:

1828 (oranje)

1829 (grijs/zwart, met RFO logo)

1830 (oranje)

1831 (oranje)

1837 (oranje)

Bombardier Traxx (BR 186):

186 359 (gehuurd van Akiem)

Siemens ES64F4 (BR 189):

189 203 (aan de zijkant geel-grijs-geel, in de zogenoemde 'Tweety' kleurstelling)

189 213 (Linked By Rail, met een Poolse vlag en een Nederlandse vlag)

Siemens Vectron (BR 193):

193 623 (Voorzien van RFO logo, aan beide voorkanten met haaientanden bestickerd)

193 627 (Voorzien van rode Raillogix bestickering)


De diesellocomotieven in dienst van Rail Force One - februari 2020

HLD 62:

6702

EEC 600:

683

692

Vossloh G 2000 BB:

500 1604 (grijs/zwart, voorzien van RFO logo)

500 1605 (grijs/zwart, voorzien van RFO logo)

MaK G 1206:

1572 (zwart, voorzien van RFO logo)

Bronnen en links

https://www.railforce.one/ Website van de vervoerder.

https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2017/05/10/rail-force-one-nieuwe-spoorgoederenvervoerder/

rel=nofollow