Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Processievlinder

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De processievlinders oftewel Thaumetopoeidae zijn een familie van nachtvlinders. De familie telt een honderdtal beschreven soorten, waarvan er maar één in Nederland en België voorkomt, de eikenprocessierups. In Zuid- en Midden-Europa is ook de dennenprocessierups veel aanwezig. Imago's van processievlinders lijken wat op Lymantriidae. De rupsen (processierupsen) zijn berucht om hun voor mensen irriterende haren. Overdag bevinden die zich in een spinsel, 's nachts verlaten zij het spinsel en volgen een draad die door de eerste rups wordt gespannen, wat de specifieke processie oplevert.

Soms worden de Thaumetopoeidae als onderfamilie Thaumetopoeinae van de Notodontidae gezien.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Thaumetopoeidae op Wikimedia Commons