Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Priapus

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Priapus (Grieks: Πρίαπος, Priapos, Ionisch: Πρίηπος, ook Πρίεπος; meervoud Πρίηποι, zoals Σάτυροι, saters) was een god van de landbouw van Klein-Aziatische oorsprong. Volgens de mythen werd hij geboren met een afwijkende gestalte en een overgroot geslachtsorgaan.

Als symbool van vruchtbaarheid en mannelijkheid werd hij beschouwd als de beschermer van tuinen en wijngaarden. Zijn roodgeverfd houten beeld werd dikwijls in tuinen geplaatst, en diende er ook als vogelverschrikker en als afschrikking tegen dieven.

Zijn verering beperkte zich eerst tot Lampsakos en de Dardanellen en verspreidde zich dan over de Griekse en later de Romeinse wereld. Zijn Romeinse tegenhanger kreeg ook de naam Mutinus Mutunus.

Men offerde aan Priapus de eerste veldvruchten, melk en honing. Volgens een mythe zou hij op een feest de godin Vesta of de nimf Lotis hebben willen verkrachten. Zij schrok wakker door het gebalk van een ezel en vluchtte. Woedend doodde Priapus daarom de ezel. Wegens dit verhaal werd jaarlijks op het Priapusfeest (in mei) een ezel geofferd. Een ander verhaal vertelt dat de nimf Lotis in een Lotusbloem veranderde toen Priapus haar aanrandde.

Hiëronymus beschouwde Baäl Peor als een incarnatie van Priapus.[1]

Afgeleide begrippen

  • Priapea of priapeeën: gedichten over Priapus. Men bedoelt vooral een anonieme verzameling van 80 of in sommige collecties 95 gedichten uit de eerste eeuw. In de Romeinse poëzie werd de satire I,8 van Horatius bekend. Ook Vergilius, Ovidius en Martialis bezongen Priapus.
  • Priapisme: een permanente erectie als ziekteverschijnsel.
  • Priaap: een vogelverschrikker of geilaard.
  • Jaap Priaap: Joost van den Vondel gaf deze bijnaam aan Jacob Cats.

Verwijzingen

  1. º L’Encyclopédie Hachette, lemma
rel=nofollow