Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Pluralisme (sociale wetenschappen)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pluralisme is een systeem of leer die het bestaan van verschillende overtuigingen naast elkaar als uitgangspunt neemt. Deze verscheidenheid wordt niet alleen herkend, maar ook erkend. Dat wil zeggen: pluralisten vinden het goed dat er een verscheidenheid aan overtuigingen bestaat. Hiermee is het pluralisme tegengesteld aan het monisme, dat stelt dat de feitelijke verscheidenheid aan opvattingen tot één principe kan worden herleid. Het pluralisme is een positie die in meerdere wetenschappen en deelgebieden van de filosofie terugkomt. Het kan bijvoorbeeld betrekking hebben op zowel epistemologische of ethische overtuigingen.

Politicologie

In zijn Public Governance in Europe geeft W.J.M. Kickert de volgende kenmerken van pluralisme:

  • Alle belangenrepresentanten hebben een gelijke mate van belang.
  • Er is een gelijke toegang en invloed op politieke beleid- en besluitvorming (lobbyen).
  • In besluitvorming bestaat een continue zoektocht naar een democratische balans.
  • De overheid vermijdt nauwe samenwerking met enkele belangengroepen.

Een andere auteur die het begrip pluralisme in een descriptieve zin gebruikt, is Robert Dahl. Wanneer hij de Amerikaanse samenleving als 'pluralistisch' bestempeld, bedoelt hij daarmee dat er niet slechts één elite het land bestuurt, maar dat er verschillende met elkaar concurrerende elites actief zijn. Dahl neemt ook een normatief standpunt in, wanneer hij stelt dat dit pluralisme de beste benadering is van een democratie waarnaar moderne samenlevingen gestreefd hebben.

Bij Dahl heeft pluralisme betrekking op de vorm van het openbaar bestuur. Pluralisme kan echter ook betrekking hebben op het object van dit bestuur, bijvoorbeeld de samenleving als geheel. Vaak hangt het bestuur (dat wat bestuurt) en de samenleving (dat wat bestuurd wordt) met elkaar samen: hoewel het niet onmogelijk is, zal in een pluralistische samenleving anti-pluralistisch beleid moeilijk doorgang vinden. In een normatief georiënteerde benadering gaat pluralisme gepaard met de erkenning van verschillende levensbeschouwingen, culturen en politieke voorkeuren. Deze erkenning is vaak een voorwaarde tot het verkrijgen van bepaalde politieke (minderheids)rechten of een morele houding van tolerantie.

Ethiek