Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Plebaan

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de Rooms-Katholieke Kerk is een plebaan de pastoor van een kathedraal. Hij vervult dan in naam van de bisschop, die ordinarius (formele titularis) van de kathedraal is, de zielzorgtaken van pastoor in de omliggende parochie. Hij is doorgaans tevens kanunnik, zetelend in het kathedraalkapittel.

Het woord komt van plebanus (kerkelijk Latijn), dat stamt van plebs = het (gewone) volk. De anglicaanse tegenhanger voert de meerduidige titel Dean (die veelal Deken betekent).

Zie ook

rel=nofollow