Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Pete Myers

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pete Myers (18 april 1939 - 5 december 1998) was een internationale omroep bij de BBC World Service en Radio Nederland Wereldomroep.

Myers werd geboren uit Anglo-Indiase ouders in Bangalore . Zijn vader werkte voor Indian Railways . Zijn carrière bij de radio begon in Ghana , waar hij in 1957 als tiener arriveerde, drie dagen voor de onafhankelijkheid. Myers raakte bevriend met Smokey Hesse, die Jazz Scene presenteerde op Radio Ghana en Myers regelmatig liet meezingen tijdens uitzendingen. Op een dag realiseerde Smokey zich dat hij zijn script thuis was vergeten, haastte zich terug om het te halen en werd aangereden door een bus en gedood. Terwijl hij in de studio zat en zich niet bewust was van het ongeluk, werd Myers gevraagd om in plaats daarvan het programma in te vullen en te presenteren.[1] Hij deed het zo goed dat hij werd aangenomen als omroeper bij het station. Hij werd de Ghana Broadcasting Corporation's[2] topradio-persoonlijkheid[1] en de favoriete radiostem van de eerste president van Ghana, Kwame Nkrumah.[3] Organiseerde in Accra een wekelijkse discotheeksessie die hielp om rock-'n-roll in de hoofdstad populair te maken en ook de eerste musical van het land regisseerde en hielp bij het oprichten van wat het nationale theater van het land werd.[4] Tijdens de Congo-crisis gingen hij en vrienden naar Katanga om VN -vredeshandhavers in Congo te ontvangen. Later maakte Myers deel uit van een gezelschap met een orkest en 85 dansers die naar Moskou werden gestuurd om op te treden.[4]

Dankzij zijn succes bij Radio Ghana werd hij in 1963 ingehuurd door de BBC External Service (BBC World Service sinds 1965) als de eerste presentator van Good Morning Africa voor de BBC African Service. Op het programma verstrooide hij "anarchisch grappen, wedstrijden en fictieve gasten zoals de Amerikaanse Vietnam-commandant 'General Wastemoreland' tussen de 'pop, politiek en persoonlijkheden' van de ondertitel van het programma." Het succes van Myers gaf hem beroemdheid in Afrika, met duizenden fans die hem op luchthavens begroetten.[3]

Myers behoorde tot de groep dj's die BBC Radio 1 lanceerden in 1967[5] en deelde taken met Terry Wogan die Late Night Extra presenteerde , terwijl ze ook doorgingen op de BBC Africa Service. Hij werd beperkt in zijn Radio 1-show door de beperkende afspeellijst en het beleid van het station, waardoor hij de on-air vrijheid die hij had op de World Service ontzegde.[1] Hij begon ook met het presenteren van een weekendprogramma op BBC Africa, PM , genoemd naar zijn initialen, waar hij beroemdheden zou interviewen zoals Shirley Bassey , Carol Channing , David Lean , Stephen Sondheim , Ingrid Bergman , en Sophia Loren.[3][1] In het begin van de jaren zeventig promootte het succes van Good Morning Africa de World Service om er het vlaggenschip van het ochtendprogramma van te maken in de Engelse sectie als The Good Morning Show , ook gepresenteerd door Myers.[1]

Hij verliet de BBC in 1974, na 11 jaar, en verhuisde naar Beiroet , Libanon , waar hij een nachtclub opende, de Crazy Horse Saloon, om deze een paar weken later te sluiten toen de Libanese burgeroorlog uitbrak.[3][1] Hij verhuisde naar Turkije , waar hij probeerde een andere nachtclub te beginnen, voordat hij terugkeerde naar de uitzending in 1976 toen hij zich aansloot bij Radio Nederland, waar hij Engelstalige documentaires, speelfilms en andere programma's voor Afrika produceerde en presenteerde. Azië, evenals voor de Engelse sectie in het algemeen, het presenteren en produceren van programma's zoals Afroscene , Mainstream Asia , Asiascan ,Rembrandt Express en 50+.[6] Van 1993 tot 1995 presenteerde hij de eerbiedwaardige Happy Station Show van Radio Nederland .[3][1]

Hij stierf op 59 -jarige leeftijd aan kanker en complicaties door aids.[7][3]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 "Obituary: Pete Myers", The Independent, 20 February 1999. Geraadpleegd op 26 September 2020.
  2. º "IS THERE AN INDIGENOUS AFRICAN ANTIDOTE TO COVID-19?", The Ghanian Times, 10 June 2020. Geraadpleegd op 26 September 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 "Pop go the airwaves", The Guardian, 1 February 1999. Geraadpleegd op 26 September 2020.
  4. 4,0 4,1 Much more than a Talent to Amuse. Geraadpleegd op September 26, 2020.
  5. º "RADIO ONCE UPON A TIME", by Tammy Hughes, The Daily Mirror, 30 September 2017
  6. º A talent to amuse: A tribute to Pete Myers. Jonathan Marks. Geraadpleegd op September 26, 2020.
  7. º Much more than a Talent to Amuse. Geraadpleegd op September 26, 2020.
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow