Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Peccatisme

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Peccatisme is, aldus Farooq (Umar Al-Faruqi), de zienswijze dat de zonde overzl aanwezig is en verworteld zit in de menselijke natuur. Hij beschouwt dit als de basis van het westers sociaal systeem, ontstaan door een gebrek aan normen, waarden en regels. Het systeem is gebaseerd op de menselijke behoefte om te zondigen. Dit is terug te leiden naar de zeven hoofdzonden: ijdelheid, hebzucht, lust, afgunst, gulzigheid, woede en luiheid. De term is pejoratief bedoeld.[1] Umar Faruqi ziet het christendom als de oorzaak ervan.

Zonde Voorbeeld
IJdelheid Zelfpromotie
Hebzucht Geld verdienen
Lust Zoeken naar erotische beelden en seksuele ervaringen
Afgunst Andere gebruikers dwarsbomen of stalken
Gulzigheid Online winkelen
Woede Negatieve emoties uiten en verspreiden
Luiheid Inhoudsloos tijd verspillen

In de meeste gevallen heeft elke gebruiker die zich in dit systeem beweegt (onbewust) een doel dat aansluit bij een van deze zonden. Hierbij zijn verschillende rollen te onderscheiden, waarbij elke rol een bijbehorende status heeft:

Rol Status
De maker Wil zijn doel bereiken door een product of dienst te verkopen, probeert daarom andere gebruikers tot actie aan te zetten
De intrapper Wil zijn doel bereiken door gebruik te maken van producten of diensten, gaat daarom in op de verleidingen van de maker
De vermijder Is zich bewust van de acties van de maker maar
  • heeft een ander doel dan de maker adverteert
  • heeft hetzelfde doel maar probeert dit op een andere manier te bereiken dan de intrapper
  • is het om een andere reden niet eens met de acties van de maker

en omzeilt daarom de verleidingen van de maker

Het platform Wil zijn doel bereiken door makers een platform te bieden voor hun verleidingen, vraagt de makers hiervoor een vergoeding of een wederdienst. Kan zowel een maker als een platform tegelijk zijn.

Onderstaande rollen zijn in de meeste gevallen een tweede rol, en worden dus gecombineerd met één van bovenstaande rollen.

Rol Status
De commentator Heeft als doel het uiten van zijn mening, aansluitend op een van de zonden. De gebruikers met deze rol zijn vrijwel altijd ook intrappers. Kan met zijn commentaar sterke emoties oproepen bij de andere gebruikers, wanneer dit ook commentators zijn resulteert dit vaak in een lange discussie. De commentator is de tegenovergestelde rol van de toeschouwer
De toeschouwer Bekijkt alle acties van de gebruikers, maar voegt zelf niets toe. Beweegt zich geruisloos door het landschap en probeert hierbij geen sporen achter te laten. De gebruikers met deze rol zijn vrijwel altijd ook vermijders. De toeschouwer is de tegenovergestelde rol van de commentator


Bronnen


rel=nofollow

Zoek op Wikidata

rel=nofollow