Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Patch

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Er zijn verschillende betekenissen betreffend het begrip patch :

  • Een softwarematige patch is een klein stukje software dat door de uitgever van software gebruikt wordt om fouten op te lossen of updates uit te voeren aan zijn software.
  • Patchen is het aansluiten van een UTP/PATCH kabel via een hub naar bijvoorbeeld een router. Deze techniek wordt vaak toegepast op grote netwerken.
  • Patch is een Unix utility die is ontwikkeld door Larry Wall. Het past de output die door het programma diff wordt gegenereerd toe op een bestand. Dit proces wordt patchen genoemd, of het toepassen van een patch. Het grote voordeel van het gebruik van diff en patch is, dat bestanden ge-update kunnen worden, zonder dat gehele bestanden of complete sources van programma's hoeven te worden uitgewisseld, want enkel de diffs, de verschillen tussen de versies, volstaan.
  • Indien er in software die bij bedrijven of particulieren in gebruik is bugs of tekortkomingen aanwezig zijn, kunnen deze vaak worden weggewerkt door middel van het toepassen van een patch. Een patch is in dit geval dus een aanpassing van bestaande software om de fouten of bugs in die software te verbeteren. Deze fouten kunnen gaan van rekenfouten, veiligheidsfouten tot het niet meer (crash) of niet goed werken van de software. In de volgende gevallen wordt wel gebruikgemaakt van een patch, maar af en toe worden ook complete softwarepakketten vervangen:
  1. ESR (Emergency Software Release)
  2. Update
  • Het Engelse woord patch betekent iets als stoplap van kleding of pleister. Hiervan is ook het Nederlandse leenwoord patchwork afgeleid. Bij deze techniek worden van lapjes stof aan elkaar genaaid, waardoor er kleine kunstwerken of praktische voorwerpen ontstaan.
  • De instellingen van een synthesizer om een bepaald geluid te maken worden ook een patch genoemd.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Patch software op Wikimedia Commons