Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Pandia

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pandia is in de Griekse mythologie een dochter van Zeus, de oppergod, en Selene.[1] Ze is mogelijk de godin van de helderheid.[bron?] Doorgaans wordt ze daardoor beschouwd als de godin van de zon[bron?], maar ook wordt ze beschouwd als de godin van de volle maan.[bron?]

In Athene was Pandia tevens de naam van een feest, na afloop van Dionysia. In de oudheid was er al onduidelijkheid over de herkomst van dit feest: het kon afkomstig zijn van de Attische koning Pandion, van de god Zeus, of van de maangodin Pandia. Het meest waarschijnlijk is het laatste: het feest Pandia was gericht op volle maan, ter ere van Pandia. Hierbij zou de godin geïdentificeerd kunnen worden met Selene of Artemis.[2]

De Nemeïsche leeuw is haar broer. Ze heeft halfbroers/-zussen waaronder vijftig halfzussen, de Menae.

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º (en) Hymn 32 to Selene, To Selene. www.perseus.tufts.edu Geraadpleegd op 2023-09-18
  2. º (en) Pandia. www.perseus.tufts.edu Geraadpleegd op 2023-09-18
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
 
rel=nofollow