Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Overleg:NMVB-seinstelsel, schakeltechniek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Beste,

ik ontving de beoordeling over het artikel.

Vooraf, dit is mijn eerste nieuw artikel, dus als ik niet alles meteen goed doe, excuus.

Belangrijk: dit artikel is geschreven als aanvulling bij het bestaande artikel "NMVB-seinstelsel" want: - er wordt niet weergegeven hoe de werking van de lichten en de schakeling in mekaar zit, wat het belang is van de seindraden, hoe de relaiskasten er uit zien
- er wordt niet aangetoond dat het systeem fail safe is, een belangrijke vereiste voor een dergelijk systeem
- er wordt gedaan alsof de lichten altijd dubbel zijn. Niet waar, ze waren enkel, behalve als grote uitzondering in Charleroi gedurende de laatste jaren

In het licht daarvan antwoord ik op uw opmerkingen:

De titel is wat vreemd, en is m.i. niet conform de conventies. Wat wordt trouwens bedoeld met 'schakeltechniek'? Ik bedenk iets anders, maar een suggestie is welkom.

De inleiding herhaalt de titel niet, en het duurt even voordat duidelijk is waar we qua onderwerp eigenlijk heen gaan. Begrepen, ik pas aan.

En waarom wordt het 'net van Charleroi' buiten beschouwing gelaten? Nee, de dubbele lichten van de laatste jaren van het net van Charleroi worden buiten beschouwing gelaten. Maar ik bedenk een diplomatischer zinswending.

Vervolgens lezen we een soort technische handleiding over de technische schakelingen, her en der voorzien van uitroeptekens, die uitroeptekens verwijder ik ...

en steeds verwijzend naar de diverse foto's en plaatjes. Het artikel lijkt dan ook sterk op een hoofdstuk uit een technisch handboek: prima voor een website van spoortechneuten, maar of het iets voor een encyclopedie is? Ik moet herhalen: het is een aanvulling bij "NMVB-seinstelsel". Als dat in een encyclopedie past zal de nodige aanvulling toch ook wel passen  ?

Bronnen zijn er overigens niet, dus waar alle beweringen en conclusies vandaan komen, is niet duidelijk. Ik ga er van uit dat de aanmaker kennis van zaken heeft, maar voor de lezer kan het prettig zijn om te zien waar alles op is gebaseerd. Jawel: het schakelschema van de NMVB (zeer lastig om uit te pluizen) zegt alles. Het moet wel geanalyseerd en vereenvoudigd worden en dat is dus gebeurd. De lezer zal toch wel begrijpen dat het een verklaring is van het standaardschema ?! Maar ik zal het nog even beklemtonen.

Eigenlijk zouden bronnen ook welkom zijn om de relevantie van dit onderwerp aan te tonen: wie heeft er ooit gepubliceerd over de schakelingen van de NMVB (behalve de NMVB zelf)? Nee, de NMVB niet, die publiceerde niet over haar infrastructuur, wij hebben in het museum de archieven van de NMVB. Er zijn wel diverse publicaties in boeken en tijdschriften, door diverse auteurs, maar ... niets over de techniek van het seinstelsel. Dus het is zeker gewenst.

Wat ik verder mis: een historische achtergrond, een uitleg waar de schakelingen voorkwamen, dat staat in het artikel "NMVB-seinstelsel", waarnaar verwezen wordt. Herhaling lijkt me niet nodig.

info over de fabrikanten e.d. daarover vind ik in de archieven niets

De tekst zelf kent slechts 1 wikilinkje, dus ook daar moet nog het e.e.a. gebeuren.- De voorgaande opmerking werd toegevoegd door Hubert Van den Bergh (overleg|bijdragen)

Het probleem lijkt hier dat het artikel vooral 'eigen onderzoek' is, namelijk het uitpluizen van een schakelschema en daar een artikel(deel) over schrijven. Dat lijkt erg sterk op eigen onderzoek, nl het zelf analyseren van archiefstukken. Dat is niet echt de bedoeling op wikipedia. Thieu1972 (overleg) 30 mrt 2021 15:57 (CEST)

Vraag aan Thieu1972: Ik krijg in het museum wel eens meer een vraag van iemand die " Wikipedia wil verbeteren " en dan bepaalde informatie vraagt, maar waar ik nogal bedenkingen bij heb. Kunnen wij eens rechtstreeks overleggen over de gewenste aanpak ?

Hubert Van den Bergh Voorzitter Vlaams Tram- en Autobusmuseum vzw VlaTAM, Diksmuidelaan 42, 2600 Antwerpen-Berchem 03. 322 44 62 info-at-vlatam.be www.vlatam.be

Goedemiddag, u kunt mij via de mailfunctie bereiken. Die staat in het menu links als u mijn gebruikerspagina opent. Ik zal uw telefoonnummer en mailadres trouwens verwijderen, want die kunnen beter niet zo openbaar staan vermeld. Thieu1972 (overleg) 1 apr 2021 16:29 (CEST)
Ik heb inmiddels per e-mail contact met Hubert van den Bergh. Ik ben heel erg blij met zijn bijdrage en wil samen met hem dit artikel samenvoegen met NMVB-seinstelsel en er een mooi, encyclopediewaardig, artikel van maken. Ik heb hem een aantal basisbeginselen van Wikipedia uitgelegd, samen komen we er wel uit! IIVQ (overleg) 8 apr 2021 21:45 (CEST)