Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Overdekte Bad- en Zweminrichting Hilversum

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De NV Overdekte Bad- en Zweminrichting Hilversum had het eerste overdekte zwembad in Hilversum. Het pand stond aan de Badhuislaan.

1911

In 1911 werd in Hilversum een Volksbadhuis gebouwd op de hoek van de Mauritslaan en de Gasthuisstraat. Dit was al snel te klein en in 1916 besloot de gemeenteraad twee nieuwe badhuizen te bouwen ter verbetering van de volksgezondheid. Voor beide badhuizen werd het ontwerp gemaakt door architect W.M. Dudok. In juni 1920 is het nieuwe badhuis aan de Huijgensstraat in gebruik genomen, Dit badhuis is in ongeveer 1970 gesloten en in 2004 met de aanpalende woningen afgebroken. Bij het badhuis aan de Huijgensstraat was ook een schoolbad. Het badhuis aan de Meidoornstraat is in december 1921 in gebruik genomen en tot 1975 als badhuis in gebruik geweest. Op het ogenblik wordt dit gebouw gebruikt als medisch centrum onder de naam 'Het Oude Badhuis'. Dit gebouw is sinds enige jaren een rijksmonument.

1913

De overdekte bad- en zweminrichting aan de Badhuislaan 3 te Hilversum werd gebouwd onder de statutaire naam 'Naamloze Vennootschap Hilversumsche Bad- en Zweminrichting' op initiatief van de heren F M Delfos en G van Mesdag. De NV verzamelde 12.500 gulden voor de bouw en liet architect E Verschuyl een ontwerp maken. Er werd gebruikgemaakt van grondwater, dat achter het gebouw opgepompt werd.

De entree van het gebouw was in het midden, links was de damesafdeling en rechts de herenafdeling. Boven de ingang was een dienstwoning.

Er waren aan iedere kant 16 kuipbaden en 6 douchekamertjes. Achter de entree was het zwembad, het basin was 9x18 meter en het diepste deel was drie meter diep. Daar was een hoge en een lage springplank. De 40 houten kleedhokjes hadden aan de kant van het zwembad slechts een gordijntje.

Via een zij-ingang kon men via een trap afdalen naar de volksbaden, die onder de herenafdeling was. Onder de damesafdeling was een fietsenstalling.

Het grote zwembad had een betegelde trap aan de ondiepe kant en metalen ladders aan de diepe kant.

Op dinsdag 12 augustus 1913 werd het gebouw geopend. In het begin van de dertiger jaren werd het bad geleegd en de inrichting gesloten.

1937

In 1937 werd het zwembad verkocht aan Tjapko Jager, zijn zoon Remt Klaas Jager kreeg de leiding over het zwembad.

Tijdens de oorlogsjaren bleef het badhuis open, en ook de stroomvoorziening bleef tot de Spoorwegstaking van 1944 intact omdat de Duitsers bang waren voor een gasaanval en dachten het water ter bestrijding daarvan nodig te hebben. Het bad werd gesloten en bijna alle kolen, die voor de verwarming van het water gebruikt werden, konden de volgende nacht snel verstopt worden.

Na de oorlog

Op verschillende scholen werden blauwe kaartjes verkocht waarmee je op woensdagmiddag kon gaan zwemmen.

1948

Het zwembad werd definitief gesloten op donderdagavond 27 augustus 1948, net voor koninginnedag. Het gebouw werd verkocht aan het Apostolisch Genootschap. Het gebouw werd door B.H. Bakker en H. Bunders tot kerk verbouwd en op 21 augustus 1949 werd de kerk in gebruik genomen.

Trivia

  • De Badhuislaan had die naam al voordat deze bad- en zweminrichting werd gebouwd. Voorheen was het de weg naar de Oude Haven, waar van 1885-1898 een openluchtzwembad was.
  • Badhuis De Mauritskade in Den Haag werd in 1883 gebouwd en was het eerste overdekte zwembad in Nederland.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties

Q15880398 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow
rel=nofollow
52°13′18″N, 5°9′51″E