Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Norm (standaard)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel gaat over formele specificaties. Voor andere betekenissen, zie : Norm (doorverwijzing).

Een norm oftewel standaard is een document met erkende afspraken, specificaties of criteria over een product, een dienst of een methode. Standaarden kunnen vastgelegd worden binnen een bedrijf of organisatie, binnen een consortium van organisaties of door erkende standaardisatieorganisaties. Erkende standaardisatieorganisaties (zowel nationale als internationale) werken volgens een bepaald proces en volgens bepaalde regels voor vertegenwoordiging:

 • in nationale standaardisatieorganisaties zoals NBN (België) en NEN (Nederland) moeten dit personen of organisaties zijn die in het land gevestigd zijn en belang hebben bij het onderwerp van de standaard; [1][2]
 • in sommige Europese en internationale standaardisatieorganisaties, zoals CEN en ISO, kan enkel de meest representatie standaardisatieorganisatie van een land volwaardig lid zijn; [3]
 • in sommige andere Europese en internationale standaardisatieorganisaties, zoals ETSI en ITU, kunnen ook bedrijven normaal lid worden.[4]

Het standaardisatieproces volgt bepaalde regels.[5][6]

Organisaties

Een aantal organisaties in de wereld zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van normen en het controleren op de naleving van die normen. Zo zijn er:

Voor veel specialistische gebieden worden ook normen onderling afgesproken, zonder tussenkomst van een speciale organisatie. Zo zijn er verschillende bedrijven die een eigen "standaard" hebben voor compressie in [7].

 • ASCII American Standard Code for Information Interchange (een spec. van ANSI)
 • IEEE - Internationaal - elektrotechniek
 • AISI - American Iron & Steel Institute
 • United States Military Standard (MIL-STD) - Amerikaanse militaire normen.
 • CEPT - als norm voor post en telecom (Europa / Genève)
 • BIPT - Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie
 • CCITT- ontwikkelt de technische standaarden voor telecommunicatie.
 • IETF - op het internet

Referenties

 1. º NEN: Normcommissies. Geraadpleegd 2009-08-25.
 2. º Bureau voor Normalisatie (NBN): Stand van zaken van de normalisatie in België. Informatiebrochure 2009. Geraadpleegd 2009-08-25.
 3. º ISO: Member bodies. Geraadpleegd 2009-08-25.
 4. º International Telecommunication Union (ITU): ITU . Geraadpleegd 2009-08-25.
 5. º CEB/BEC: Hoe komt een norm tot stand?. Geraadpleegd 2009-08-25.
 6. º Kamer van Koophandel (Nederland): Hoe komt een norm tot stand?. Geraadpleegd 2009-08-25.
 7. º Herman van Dompseler & Frans Waard: Formaten. SURFnet-publicatie INDI-2006-11-047. Geraadpleegd op 2009-08-25.
rel=nofollow

Zie ook