Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Nedbox

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Nedbox is een educatieve website waar studenten Nederlands (NT2) gratis kunnen oefenen. De site bestaat uit Nederlandstalige filmfragmenten en krantenartikelen waarrond integraal e-learningactiviteiten georganiseerd zijn. Met behulp van Nedbox kan men de aspecten luisteren, lezen, schrijven en uitspraak oefenen.

Geschiedenis

Nedbox.be[1] werd uitgebracht op 8 oktober 2015. Het heeft betrekking op de noodzaak (van volwassenen studenten Nederlands) om integrale oefeningen te ontwikkelen om de Nederlandse taal te oefenen. Met Nedbox kunnen aspecten van het luisteren, lezen, schrijven en uitspraak geoefend worden.

Wie op eigen houtje Nederlands wil leren, heeft geen gebrek aan online tools en e-cursussen. Daarin ontbreekt het echter vaak aan toelichtingen bij specifieke woorden en namen. Resultaat: de taalstudent die online meer info zoekt, belandt al te vaak op websites die qua taalgebruik niet of minder geschikt zijn en hem dus onvoldoende verder helpen. NedBox biedt hen wél de mogelijkheid om contextgevoelige Nederlandstalige duiding te raadplegen in één oefenplatform.

Beschrijven

Het is belangrijk voor een gebruiker die Nederlands leert om naast de lessen nog de taal te oefenen. Ontwikkelen van de 'open' taalvaardigheid (luisteren en lezen) is niet genoeg, je moet ook het 'productieve' aspect (schrijven en spreken) oefenen om een uitgebreide kennis van de taal hebben. Nedbox is integraal want het beschikt over oefeningen van luisteren, lezen, schrijven en uitspraak.

De target van de website is een zo breed mogelijke groep anderstalige volwassenen.

Een voordeel van de website is dat de gebruiker zijn eigen leerpad kan volgen. Hij of zij kan kiezen welke oefeningen er ingevuld worden en op welk niveau. Na de oefeningen krijgt de gebruiker onmiddellijk feedback over wat goed was en wat niet.

Een ander voordeel is dat de website een online assistant heeft die de gebruiker helpt in vijftien verschillende talen. Daarnaast kan hij of zij ondertitels en hints krijgen om de oefening op te lossen.

Met Nedbox kan de gebruiker in contact komen via e-learning met het Nederlands zoals het gesproken wordt door de gewone mensen en zo dus voor een verhoging van de onderdompeling zorgen. De bronnen van de website zijn krantenknipsels en tv-clips in het Nederlandse zoals nieuws, actualiteit, kookshows of interviews. Zo wordt de gebruiker op de hoogte gehouden van de actualiteit in België en van de cultuur achter de taal waardoor het gemakkelijker is om te integreren in de maatschappij van Nederlandstaligen.

Staff

NedBox werd ontwikkeld met de steun van het Europees Integratiefonds en van de Vlaamse Overheid, en wordt de komende drie jaar ondersteund door het Asiel-, Migratie- en Integratiefonds Deze partners werkten samen voor NedBox:

Zie ook

Externe links

Bronvermelding

rel=nofollow