Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Natuurkundige eenheid

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel valt onder beheer van Dorp:Maatdam.

Een natuurkundige eenheid of kortweg eenheid is een maat waarin natuurkundige grootheden numeriek kunnen worden uitgedrukt.

Bijvoorbeeld, de afstand van aarde tot maan is gemiddeld 384 000 kilometer ofwel 1,28 lichtseconde. De kilometer en lichtseconde zijn eenheden van lengte.

Zie Natuurkundige grootheden en eenheden voor een overzicht van grootheden en eenheden.

SI-eenheden

Voor wetenschappelijke toepassingen mogen alleen eenheden worden gebruikt die deel uitmaken van het SI-stelsel (afkorting van Système International) of die rechtstreeks afgeleid zijn van een SI-eenheid. Er zijn 7 SI-basiseenheden.

Enkele voorbeelden van eenheden die rechtstreeks afgeleid zijn van de zeven SI-basiseenheden:

  • Newton: 1 N = 1 kg · m · s-2
  • Volt 1 V = 1 m2 · kg · s-3 · A-1

Meer afgeleide eenheden staan vermeld op Natuurkundige grootheden en eenheden.

Omrekenen van eenheden

Soms kunnen voor dezelfde grootheid verschillende eenheden gebruikt worden. Een voorbeeld is de grootheid temperatuur, die kan worden uitgedrukt in graden Celsius maar ook in kelvin. Hoewel dit met dimensieanalyse kan worden ondervangen, wordt het bij het gebruik van eenheden uit verschillende systemen al gauw lastig om met natuurkundige formules te werken. De omrekening van de ene eenheid naar de andere is al snel een bron van vele vergissingen. De voornaamste drijfveer voor het ontstaan van het SI was om dit soort rekenarij tot een minimum te beperken.

Metrieke stelsel

Hoewel de eerste voorloper van het SI (het metrieke stelsel) opgesteld is tijdens van de Franse Revolutie, was koning Willem I de eerste die het tot wettelijk bindend systeem verhief. Hij wilde daarmee de eenheid in zijn (niet zo erg) Verenigde Koninkrijk bevorderen. Sindsdien is iedere staat op aarde, behalve de USA hem daarin gevolgd.