Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Nationaal park Torres del Paine

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nationaal park Torres del Paine is een van de meest iconische en adembenemende natuurlijke bestemmingen in Zuid-Amerika. Gelegen in het zuiden van Chili, in de regio Patagonië, staat het park bekend om zijn dramatische landschappen, majestueuze granieten pieken, turquoise meren en ongerepte natuur.

Geografie en Landschap

Het nationaal park Torres del Paine beslaat een oppervlakte van ongeveer 2.400 vierkante kilometer en omvat bergen, gletsjers, meren, en uitgestrekte graslanden. Het park is de thuisbasis van de wereldberoemde granieten pieken genaamd de "Torres del Paine" en andere opvallende formaties zoals de "Cuernos del Paine" en de "Valle Frances" (Frans dal).

Belangrijkste Kenmerken

  • Torres del Paine (Torens van Paine): De drie granieten torens, stijgend uit de omringende vallei, vormen het meest iconische beeld van het park. Het bereiken van de basis van de torens is een uitdaging die beloond wordt met een spectaculair uitzicht.
  • Cuernos del Paine (Horens van Paine): Deze indrukwekkende rotsformaties met spitse toppen domineren het landschap en zijn een ander herkenbaar kenmerk van het park.
  • Lago Pehoé en Lago Grey: Turquoise meren zoals Lago Pehoé en Lago Grey voegen een prachtig kleurenpalet toe aan het landschap. De ijsbergen die op Lago Grey drijven, afkomstig van de Grey-gletsjer, maken het uitzicht nog indrukwekkender.
  • Valle Frances (Frans dal): Een schilderachtige vallei tussen de bergen met een panoramisch uitzicht op gletsjers en pieken. Populaire wandelroutes leiden naar deze vallei.
  • Salto Grande en Cascada Paine: Deze watervallen voegen een extra natuurlijk element toe aan de algehele pracht van het park.

Activiteiten

Torres del Paine biedt tal van outdoor-activiteiten, waaronder trektochten, wandelen, bergbeklimmen, paardrijden en kajakken. Populaire trekkingroutes zijn onder andere de W-trek en de Circuit-trek, die reizigers meenemen door enkele van de meest opmerkelijke landschappen van het park.

Biodiversiteit

Het park herbergt een divers ecosysteem met verschillende diersoorten, waaronder guanaco's, condors, nandoes, en grijze vossen. Het is ook een belangrijk gebied voor vogelaars, met verschillende inheemse vogelsoorten.

UNESCO Werelderfgoed

In 1978 werd Torres del Paine uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed vanwege zijn unieke natuurlijke kenmerken en de bescherming van het kwetsbare ecosysteem.

Duurzaam Toerisme

Vanwege de gevoeligheid van het milieu wordt duurzaam toerisme sterk aangemoedigd in het park. Bezoekers worden aangemoedigd om de natuur te respecteren en de impact op het milieu te minimaliseren.

Externe links

50°58′59″S, 72°57′59″W