Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Nathan Daems

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nathan Daems is een Belgisch multi-instrumentalist die onder meer klarinet, saxofoon, fluit en melodica speelt.

Hij begon zijn carrière als bandlid van onder meer Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, Orchestre International du Vetex, Bazaar d’Orient, Mafiasko Taxi, COEM, Va Fan Fahre en Maguaré.

In 2010 won hij met het Nathan Daems Quintet' de Jong Jazztalent-wedstrijd van het Gent Jazz festival.[1][2] De band bracht in 2010 het album Praten dialect uit.

Daems verdiepte zich vervolgens verder in de mix van Oosterse muziek en jazz, en richtte vervolgens twee bands op, Ragini Trio en Black Flower. Daems verklaart dat hij muziektheorie belangrijk vindt en is actief bezig met Turkse muziek en toonladders te bestuderen omdat dit hem helpt om Arabische en Balkanmuziek beter te begrijpen.[3]

In 2013 verscheen het debuutalbum 'Ragini' van het Ragini Trio. De band maakt jazz die gebaseerd is op Indische muziek Het trio bestaat uit Daems op saxofoon, de Italiaan Marco Bardoscia op contrabas en Lander Gyselinck op drums. De band beschouwt deze bezetting een jazztegenhanger van de klassiek Indische formatie tabla / tampura / sitar. Een ragini is een vrouwelijke toonladder uit de Indische klassieke muziek. Het woord betekent letterlijk ‘kleur/tint’ en figuurlijk ‘schoonheid/melodie’.[4][5]

Daems' andere band Black Flower, die muziek speelt die geïnspireerd werd door Ethiopische jazz (van bv. Mulatu Astatke of Mahmoud Ahmed), bracht in 2014 het debuutalbum Abyssinia Afterlife uit dat op de 87e plaats eindigde in de World Music Charts Europe 2014.[6][7] Ook de volgende albums van Black Flower werden goed onthaald, met optredens in de jazzscene, maar in 2018 bv. ook op het Dour Festival.

Vervolgens richtte hij ook nog het Nathan Daems Karsilama Quintet op, dat Turkse Roma-muziek speelt.[8]

Daems was ook een van de muzikanten die de soundtrack maakten van de Thank God it's Friday van de documentairemakers Jan Beddegenoodts en Niel Iwens.[9][10]

Discografie

Nathan Daems Quintet

  • 2010 Praten dialect (W.E.R.F.Records)

Ragini Trio

  • 2013 Ragini (W.E.R.F.Records)
  • 2019 Peace The New Jazz

Black Flower

  • 2014 Abyssinia Afterlife (Zephyrus)
  • 2016 Ghost Radio
  • 2017 Artifacts
  • 2018 Intermediate State (EP)
  • 2022 Magma

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow