Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Naastenliefde

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Naastenliefde is de liefde voor de medemens.

Het omkijken naar andere mensen en zich mede verantwoordelijk voelen voor het welzijn van je medemens, ongeacht de specifieke kenmerken van die personen, zijn blijken van naastenliefde.

Door sommige mensen wordt dit als een deel van sociale controle gezien anderen vinden dit juist een mooi bewijs is van altruïsme. Voor velen is het eenvoudigweg prettig om bijvoorbeeld zo lief en aardig mogelijk tegen elk ander te zijn. Dit kan gaan van voortdurend op een lieve (zachtaardige) toon praten tot het tonen van initiatieven, zoals het tonen van interesse, geduld of begrip, of het aanbieden van hulp.

Herkomst van het woord naastenliefde

Het woord naastenliefde is afgeleid van een vers in de Tenach/Bijbel: Je zult jouw naaste liefhebben als jezelf.

Naastenliefde in de verschillende godsdiensten

Naastenliefde wordt door een aantal grote religies, waaronder het christendom, de islam en het boeddhisme, geprezen als een hoog goed. Het komt ook voor bij enkele Chinese wijsgeren uit de 5e eeuw voor Christus en in het hedendaags humanisme. In de evangeliën komt de naastenliefde uitdrukkelijk als dubbelgebod voor: het eerste van alle geboden is het liefhebben van God en, daar onlosmakelijke bijeen horend, van de naaste.

Liefdadigheidsinstellingen

Veel liefdadigheidsinstellingen zoals het Rode Kruis, Caritas Internationalis en Artsen Zonder Grenzen zijn praktische uitwerkingen van naastenliefde.

Zie ook