Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Muziek in Venlo

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Venlo kent een rijke geschiedenis in de Limburgse carnavalsmuziek. Maar ook in de koorzang, diverse muziekfestivals en de hedendaagse popmuziek kent de stad inmiddels een rijke historie.

Koren, klassieke en lichte muziek

Begin 20e eeuw had Venlo circa 15 koren. Veel van die koren waren destijds verbonden aan diverse kerken. Sinds enkele decennia zijn er steeds meer koren die niet aan een kerk verbonden zijn, zoals de overwegend profane koren Venlona, Kamerkoor Cantate, Canta Libre en het Koninklijk Toonkunstkoor Orpheus.

De genoemde koren hebben enkele malen succes gehad, zowel nationaal als internationaal. Zo heeft Venlona in 1980 het Internationale Zangconcours in Baden gewonnen en is Kamerkoor Cantate viermaal winnaar van het Nederlands Koorfestival geworden.

Bekende artiesten:

Carnaval

Vooral in de carnavalsmuziek is Venlo veelvuldig winnaar geweest van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Die reputatie heeft in de loop der tijd erin geresulteerd dat Venlo de officieuze titel Stad van 1000 Leedjes[1] heeft verworven. Op de website Streektaalzang.nl worden 4932 Nederlandse artiesten genoemd, waarvan 2158 uit Limburg. Velen daarvan zijn afkomstig uit Venlo.

Bekende artiesten:

Hedendaagse popmuziek

Naast de diverse carnavalsartiesten kent Venlo sinds enkele jaren steeds meer bekende en minder bekende artiesten in de hedendaagse muziek. Hoewel carnavalsmuziek nog steeds de boventoon voert in de Venlose muziek, schijnen de artiesten een steeds breder aanbod van muziek te beslaan. Zo speelt Peter Beeker met zijn band Ongenode Gaste een mix van dialect en rock, maar Mike Roelofs speelt daarentegen veel jazz. Touchin' Tongues speelde in haar gloriedagen een mix van popmuziek, rock en soul; King Mo en Townsmen spelen overwegend blues of bluesrock. Al deze artiesten hebben intussen hun sporen verdiend in de Nederlandse muziekwereld.

Bekende artiesten:

Popmuziek in het dialect

Ook in de dialectmuziek kent Venlo tal van bekende en minder bekende artiesten. Zo speelt 't Verlange een mix van Folk, Americana en Rock. Minsekinder vertolkt vooral Tex-Mex en daaraan verwante muziekstijlen, Hampelemanne zit weer meer in de hoek van de Urbanpop en Zoemaar brengt mainstream Pop.

Bekende artiesten:

De Prins van Oranje

Van 1910 tot 1984 had Venlo een concertgebouw onder de naam de 'Prins van Oranje' in de volksmond ook wel 'de Prins'. In de prins werden de zittingen van de carnavalsvereniging Jocus gehouden, alsmede de Hofbals. In 1980 werd de vooroorlogse Venlose revues nieuw leven ingeblazen ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Koninklijke Fanfare. Toen in de jaren 70 de pop- en hippiecultuur Venlo bereikte werden er in de Prins evenementen georganiseerd voor de popminnende jeugd. Moevement 1 en Moevement 2 brachten legendarische bands naar Venlo, zoals Kevin Ayers (ex Soft Machine) met in zijn band The Whole World de toen 16-jarige Mike Oldfield.

Harmonie- en Fanfare muziek

Een belangrijk onderdeel van de Limburgse muziekcultuur en het verenigingsleven zijn de talloze harmonie- en fanfareorkesten. Venlo kent/kende er 3, die tot buiten de landsgrenzen naam en faam verwierven. Allereerst de Koninklijke Harmonie. Dit gezelschap begon in 1822 als Turkse Harmonie en verwierf in 1948 het predicaat Koninklijk. Het in 1855 opgerichte Fanfare Gezelschap Venlo werd in 1955 Koninklijk en gaat sindsdien door het leven als de Koninklijke Fanfare Venlo. In 1950 kreeg het in Venlo gelegerde Regiment Limburgse Jagers een eigen muziekkorps: het Fanfarekorps der Limburgse Jagers. De dienstplichtige muzikanten werden speciaal gerekruteerd uit de vele uitstekende harmonieën en fanfares uit Limburg en Oost-Brabant. Door de jaren heen was dit korps bijzonder geliefd in Venlo en in Limburg, ook na de verhuizing naar Seedorf (Du). Het regimentslied 'de Limburgse jagersmars' zit nog bij menig Venlonaar tussen de oren.

Festivals

Om de vele artiesten, naast de nationale en soms internationale podia, ook een regionaal podium te bieden zijn in de loop der jaren een flink aantal muziekfestivals in Venlo begonnen. Enkele daarvan bestaan al enkele decennia, andere hebben pas een paar jaar geleden het levenslicht gezien.

Het Zomerparkfeest (vanaf 1977) is het oudste festival van Venlo, gevolgd door het Bluesrock Festival (vanaf 1984) en het ZOKS-festival (vanaf 1987). Het eerste en het derde genoemde festival bieden elk een variëteit in muziek, terwijl bijvoorbeeld het Bluesrock Festival en het Venblues, dat pas enkele jaren bestaat, zich richten op de bluesmuziek.

Sinds enkele jaren zijn er ook enkele festivals die zich richten op de dancemuziek, zoals Chop Till You Drop Outdoor, Déjà Vu XL en Stereo Sunday. Een ander dancefestival, Free Funk Festival, ging ten onder aan organisatorische problemen en zag zich gedwongen ermee op te houden.

In 2007 vierden het Zomerparkfeest (30 jaar), het ZOKS-festival (20 jaar) en het Texfree Festival (10 jaar) een gezamenlijk 60-jarig jubileum. Een van de acties daarbij was een speciaal voor dit jubileum met verschillende Venlose artiesten samengestelde gelegenheidsband ZoZoTex, die de drie festivals opluisterde.

Omroep Venlo

Omroep Venlo, de lokale Venlose radio- en televisiezender, heeft in september 2011 de Venlose 5 in het leven geroepen. Dit is een top-5 van nummers die niet alleen van Venlose, maar ook van Noord-Limburgse artiesten in de buurt van Venlo afkomstig zijn. Maandelijks kan het publiek het favoriete nummer kiezen uit een door de omroep vooraf samengestelde lijst van artiesten die uit de regio afkomstig zijn. De vijf nummers waar het meest op gestemd is, worden elke maand uitgezonden in de Venlose 5.[2]

Bronvermelding

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow