Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Museum Weert

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gemeentemuseum Jacob van Horne

Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne is gevestigd aan de Markt in Weert tegenover de Sint-Martinuskerk. Hoofdmoot van de collectie wordt gevormd door voorwerpen uit het bezit van de Nederlandse Orde der Minderbroeders Franciscanen, de kloosterorde van Franciscus van Assisi. Hiermee heeft het museum een bijzondere collectie oude kunst van Limburg in huis.

Bestand:Jacob van Horne.jpg
Jacob van Horne museum, Markt 7 in Weert.

De opstelling beeldt uit hoe de kloosterlingen vanaf de 17e eeuw in de Zuidelijke Nederlanden in de kloosters leefden en werkten in armoede. Te zien zijn onder andere reconstructies van een cel, een deel van de refter en een kloosterkapel. Heel anders was dat in het noorden van Nederland. Daar leefden minderbroeders in de parochies als pastoors in weelde en voorspoed. De reconstructie van een dergelijke weelderige pastoriezaal compleet met schilderijen, beelden, staande klok en serviesgoed geeft dat duidelijk aan. Men kan zich verder verbazen over de glimmende rijkdom van de Franciscaanse parochiekerken in de Noordelijke Nederlanden.

Een groot aantal schilderijen van de 18e eeuwse schilder Jacob de Wit is in een aparte zaal bijeengebracht. Deze schilderijen zijn afkomstig uit de oude Franciscaanse pastorie van de Mozes en Aäronkerk te Amsterdam.

Franciscuszaal

In de Franciscuszaal kan de bezoeker allerlei afbeeldingen bekijken van Franciscus van Assisi, Antonius van Padua en andere heiligen van de orde der minderbroeders. Centraal in deze zaal hangt een groot schilderij: De opdracht aan Franciscus. Hier is ook een ander hoogtepunt uit de collectie te zien: het oudste kerststalletje van West-Europa dat dateert uit het begin van de 16e eeuw.

Verder bezit het museum een collectie devotionalia, fraaie textilia zoals kazuifels en kantwerk vanaf de 15e eeuw. Speciale aandacht is er ook voor religieuze edelsmeedkunst uit de 19e en 20e eeuw, vooral van de kunstwerkplaats Esser uit Weert.

De collectie Limburgse (spirituele) oude kunst stamt uit de periode 1350-1970. Naast middeleeuwse beelden en schilderijen ook 19e en 20e eeuwse werken van kunstenaars als Désirée Tonnaer, Theodore Schaepkens, Pierre Cuypers, Charles Vos en David Groen. Hoogtepunten uit de collectie zijn een zittende Maria met kind uit de 13e eeuw, een albasten Maria met kind uit 1350 en een schilderij van Maria met Kind van Bernard van Orley. De collectie is gepresenteerd rond drie thema’s: de jeugd van Jezus, zijn passie en heiligen met hun attributen.

Het gemeentemuseum Weert (de locaties Jacob van Horne en De Tiendschuur) is lid van de Nederlandse Museumvereniging en opgenomen in het Museumregister.

Zie ook: website gemeentemuseum Weert Zie ook: website gemeente Weert gemeente Weert

Gemeentemuseum De Tiendschuur

De naam is ontleend aan de schuur waar tot in de 18e eeuw de Tienden werden opgeslagen; de belasting in natura aan de heren van Weert.

Bestand:De Tiendschuur Weert.jpg
De Tiendschuur, Recollectenstraat 5 in Weert.

De Tiendschuur toont de historische collectie geschiedenis van Weert en omstreken. Die geschiedenis gaat terug tot in de oude steentijd. Uit die periode en de late brons- en ijzertijd heeft het museum diverse artefacten in huis: van de schrapers en pijlpunten uit de steentijd tot de urnen en sieraden uit brons- en ijzertijd. Uit de Romeinse tijd is onder andere een aantal bronzen wijnzeven en bekkens te zien. De late middeleeuwen zijn in het museum vertegenwoordigd door diverse gebruiksgoederen zoals de stadskannen en wapentuig. Daarnaast bezit het museum allerlei voorwerpen betreffende de leef- en eetcultuur: schoeisel uit de 16e eeuw en kook- en boerengerei van de 16e tot en met de vroege 20e eeuw.

Voorbeelden van de middeleeuwse muntslag zijn de in Weert geslagen Philipsdaalders, genoemd naar Philips van Montmorency, graaf van Horn. De geschiedenissen van de graven van Horn en de stad Weert waren in de Late Middeleeuwen nauw met elkaar verbonden. Weert heeft zijn grote bloeiperiode in de 15e–16e eeuw te danken aan de graven van Horn. Philips van Montmorency was de laatste graaf van Horn. Hij werd onthoofd in Brussel in 1568. Van hem toont het museum een portret uit de 16e eeuw.

De zilveren koningsvogels en drinkhoorns, die resteren van de Weertse middeleeuwse schutterijen, zijn markante voorbeelden van een groeiend burgerbewustzijn en behoren tot de pronkstukken van de collectie. Van ambachtsgilden zoals het timmermans-, tinnegieters- en lakengilde zijn diverse voorwerpen tentoongesteld. Uit de tijd van de vroege industrialisatie bezit het museum onder andere een oude houten drukpers, afkomstig van drukkerij Smeets, en een omvangrijke collectie pijpen. Deze pijpen, enig in hun soort in Nederland, zijn afkomstig van de fabriek Trumm-Bergmans. Ook bezit het museum enkele staande klokken afkomstig van Weerter klokkenmakers uit de 18e eeuw: Petronella van den Wijngaard, Nicolaas Gregoire en Petrus A. de Coster.

Tot slot dient de collectie regionale moderne kunst genoemd te worden met belangrijke werken van onder andere Jan Tullemans, Ries Linnartz, Jo Brunenberg, René van den Broek, Gard van Wegberg, Joop Vugs, Karel Kurstjens, Theo Derksen, Mariëlle van den Bergh, Alda Brunenberg, Guido Geelen, Judith Krebbekx, G.J. van Kleef, Wil Leenders, Claire Begheyn, Harrie Martens en Eloy Werz.

Naast de vaste collectie laat het museum ook regelmatig wisseltentoonstellingen zien.

Zie ook: website gemeentemuseum Weert Zie ook: website gemeente Weert gemeente Weert http://www.weert.nl/Trouwlocaties.html