Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Mohawk Dutch

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mohawk Dutch was de naam van de bevolking in de vallei van de rivier Mohawk, en van de door hen gesproken mengtaal.

Het gebied van de Mohawk, ten westen van Albany, New York, werd na 1600 vrijwel uitsluitend door Nederlanders gekoloniseerd. Velen vermengden zich met de plaatselijke Mohawk-bevolking. Vanaf 1710 kwamen ook vele immigranten uit de Palts (Pfalz, Duitsland) in deze streek wonen. Ook zij werden Mohawk Dutch genoemd.

Een groot aantal van hen die wegens de vervolging van de protestanten door Lodewijk XIV uit de Palts vluchtten, waren van Nederlandse afstamming. Zij verbleven langere tijd in deze streek van Duitsland, waar de Duitse taal een stempel drukte op hun Nederlands.[1]

Na verloop van tijd vormden de kolonisten uit Duitsland zelfs de meerderheid, maar de naam Mohawk Dutch bleef behouden. Ze maakten zich onderling verstaanbaar in hun Nederlands met Duitse invloeden, en namen ook woorden over van de Mohawk-stam.

Later trokken velen van deze bewoners verder naar het westen, maar men bleef hen Mohawk Dutch noemen.

Officieel is Mohawk Dutch een andere taalvariant dan Jersey Dutch, maar de verschillen zijn klein.[2]

De taal verdween in de 20e eeuw.[3]

Verwijzingen

  1. º http://threerivershms.com/mohawkdutchch5.htm
  2. º http://www.dbnl.org/tekst/daan001ikwa01_01/daan001ikwa01_01_0003.php
  3. º Nicolien van der Sijs, Cookies, coleslaw, and Stoops. The influence of Dutch on the North American languages, Amsterdam University Press, 2009, p. 36

Bronnen