Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Matse

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Matse (Hebreeuws: מצה meervoud: matsot; ook vernederlandst als matses) is ongezuurd of ongedesemd brood. In het jodendom wordt het gegeten met Pesach. Het bestaat enkel uit de ingrediënten water en meel. Het meel dient volgens de halacha van tarwe, rogge, gerst, haver of spelt te zijn.

In joodse matse zijn rijen gaatjes geprikt, om het bakken te versnellen en zo elke gisting te voorkomen.

In de Bijbel wordt ongezuurd brood ook brood der ellende Deuteronomium 16:3 (SV),  (NW) genoemd (of, afhankelijk van de vertaling: brood der verdrukking Deuteronomium 16:3 (NBG), tranenbrood Deuteronomium 16:3 (NBV)).

Hoewel het hele jaar door matse verkocht wordt, is er een strengere regeling voor de matse die op het Pesach moet worden gebruikt. Om minimale gisting te vermijden houdt dit volgens de Rabbijnen in dat het hele proces van samenvoegen van de ingrediënten tot en met het bakken slechts achttien minuten mag duren.

Bronnen, noten en/of referenties

Weblinks

Jewish Encyclopedia 1906  (en) Maẓẓah (plural, Maẓẓot), in: Jewish Encyclopedia, New York: Funk & Wagnalls, 1901-1906. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

The Catholic Encyclopedia (1917)  (en) Azymes, in: Catholic Encyclopedia, New York, Robert Appleton Company, 1907-1912. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

Etymologiebank: matse

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Matzo op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

rel=nofollow
rel=nofollow
 
rel=nofollow