Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Marinus Vaumont

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Marinus Vaumont (Haarlem, 6 februari 1896 - Haarlem, 25 juli 1944) verzetsman, was de plaatselijke leider van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en de Knokploeg (KP) tijdens de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

Aan de gevel van het huis aan de Havenstraat 17 in Heemstede bevindt zich een gedenkplaat voor hem.

Levensloop

Marinus Vaumont (schuilnamen "Jan van Heemstede", "Schotborg"), rentenier te Heemstede, was vanaf het begin van de bezetting in Haarlem en omgeving – en na enige tijd in een groot deel van Noord-Holland, tot aan Den Helder – betrokken bij de financiële onderstand aan zeemansvrouwen wier mannen onder geallieerde vlag voeren: iedere twee maanden werd uit de Zeemanspot een bedrag van ca. ƒ 14.000,– verspreid onder 500 vrouwen en kinderen.

Nadat Vaumont eerst individueel – en met eigen contacten – (Joodse) onderduikers had ondergebracht en verzorgd met geld en bonkaarten, werd hij in 1943 leider van de LO in Heemstede. Begin 1944 kwam hij tot de conclusie dat het, gelet op de gevaarlijke activiteit van enige provocateurs in Haarlem, gewenst was een Knokploeg (KP) te vormen. De door Vaumont voorbereide overval op het distributiekantoor in Hoofddorp moest op het laatste moment worden uitgesteld.

Op 25 juli 1944 organiseerde hij – onder het motto "geen hand voor de Duitse oorlogsindustrie" – een overval op het politiebureau in Heemstede, ter bevrijding van vijf jongemannen die gearresteerd waren als ontduikers aan de arbeidsinzet. Kort na de actie werd Vaumont op straat als een mogelijk betrokkene herkend en gearresteerd. Hij ontvluchtte, maar werd door een Heemsteedse politieman neergeschoten. Aan het eind van de middag overleed hij in het Diaconessenhuis in Haarlem aan zijn verwondingen.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
52° 20' NB, 4° 37' OL