Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Marina Ovsjannikova

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Marina Ovsjannikova (Odessa, 1978) (Russisch: Марина Овсянникова; (internationaal vaak gespeld als Marina Ovsyannikova; geboren als Marina Tkatschuk) is een Russische televisieredacteur die werkte voor het televisiestation Channel One Russia (Pervyj kanal). Zij kreeg internationale aandacht toen zij op 14 maart 2022, enkele weken na het begin van de Russische invasie in Oekraïne, tijdens een live-uitzending demonstreerde tegen die oorlog.


Op 14 maart 2022 verscheen ze tijdens een uitzending over de Russische invasie van Oekraïne achter nieuwspresentator Kateryna Andreyeva met een handgeschreven anti-oorlogsposter. De tekst op de poster die ze vasthield, luidde, gedeeltelijk in het Engels, en gedeeltelijk in het Russisch:

Oekraïne NO WAR Rusland
Остановите войну,
не верьте пропаганде,
здесь вам врут.

Russians against war
(Geen oorlog, stop de oorlog, geloof de propaganda niet, hier liegen ze tegen jullie. Russen tegen oorlog).

Zij riep ook „Stop de oorlog!” De nieuwspresentator probeerde haar nog te overstemmen door de autocue verder te lezen. Na enkele seconden verdween ze uit beeld toen werd overgeschakeld naar een vooraf opgenomen video. Ovsjannikova werd door de politie aangehouden. De opname was niet beschikbaar om te downloaden, wat ongebruikelijk is voor dit kanaal.[1]

Vóór haar actie had Ovsjannikova een video opgenomen waarin ze een verklaring gaf die vertaald luidt:

„Wat er nu in Oekraïne gebeurt, is een misdaad. En Rusland is de agressor. En de verantwoordelijkheid voor deze agressie rust slechts op het geweten van één persoon – en die persoon is Vladimir Poetin. Mijn vader is Oekraïens, mijn moeder is Russisch – en ze zijn nooit vijanden geweest. [...] In de afgelopen jaren heb ik helaas bij Pervyj kanal gewerkt en te maken gehad met Kremlin propaganda. Ik schaam me daar nu erg voor. Ik schaam me dat ik heb toegestaan dat er leugens werden verteld vanaf het tv-scherm. [...] We hebben gezwegen in 2014 toen dit allemaal begon. We hebben niet gedemonstreerd toen het Kremlin Nawalny vergiftigde. We keken in stilte naar dit anti-menselijke regime. Nu heeft de hele wereld ons de rug toegekeerd. En nog tien generaties van onze nakomelingen zullen niet in staat zijn de schande van deze broederoorlog van zich af te wassen. Wij, het Russische volk, kunnen denken en zijn slim. Het is alleen aan ons om een einde te maken aan al deze waanzin. Ga demonstreren. Vrees niets. Ze kunnen ons niet allemaal opsluiten.”[2]

Op grond van een wet van 4 maart 2022 zijn demonstraties tegen de Russische militaire actie in Oekraïne of dit een oorlog of invasie noemen, strafbaar met tot 15 jaar gevangenisstraf. Die wet heeft het over het „verdraaien van het doel, de rol en de taken van de strijdkrachten van de Russische Federatie en andere formaties tijdens militaire en andere speciale operaties”.

Ovsjannikova werd door de politie meegenomen en 14 uur lang ondervraagd. Russische media meldden dat Ovsjannikova veroordeeld werd tot een boete van 30.000 roebel, omgerekend 260 euro. Dit zou de boete zijn voor haar videoboodschap. Zij pleitte onschuldig. Mogelijk hangt er nog een veroordeling boven het hoofd voor het verspreiden van zogenaamd ’fakenieuws’.

Reacties

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei na dit voorval dat hij dankbaar was voor die Russen, „die niet ophouden, de waarheid te zeggen.”

In Rusland waren de reacties verdeeld.

  • Onder meer de politicoloog Abbas Galljamov, Radio Svoboda-correspondent Danila Galperovitsj, de econoom Andrej Netsjev, Alexei Navalny’s perschef Kira Jarmysj en diens medewerker Ljoebov Sobol en oppositiefiguren Lev Schlosberg, Dmitrij Goedkov en Ilja Jasjin legden ondersteunende af. Dosjd-journalist Timofei Dzyadko vergeleek Ovsyannikova’s actie met die van Natalja Gorbanevskaja tijdens de demonstratie van 25 augustus 1968.
  • Journalist Stanislav Kutscher riep op tot objectiviteit en zei dat men eerst moet wachten tot de definitieve waarheid over deze gebeurtenis onomstotelijk is vastgesteld.
  • Televisiepresentator Vladimir Solovjev prees op zijn beurt niet Ovsjannikova maar nieuwslezeres Ekaterina Andrejeva als een held.
  • Dmitri Peskov, persspreker van de Russische president, noemde de daad van „dit meisje” hooliganisme en het journalistieke werk van Pervyj kanal een „handelsmerk voor hoogwaardige, snemme, zeer operationele en objectieve informatie.”

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow