Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Maarten Engeltjes

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Maarten Engeltjes (Elburg, 1984) is een Nederlandse contratenor (countertenor of altus). Hij zingt solopartijen (alt) in oratoria en andere vocale werken en treedt op als operazanger.

Biografie

Engeltjes zong op zijn vierde jaar als jongenssopraan in het Elburgse ‘Stadsknapenkoor’[1] Als zestienjarige maakte hij zijn solo-debuut als countertenor-solist in de Mattheus Passion van Johann Sebastian Bach. Een belangrijke rol in die periode speelde de Britse countertenor Michael Chance. Hij selecteerde de toen 19-jarige Engeltjes voor een masterclass, die op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. Engeltjes bekendheid in Nederland werd in 2004 verder vergroot door een televisie-uitzending waarin hij samen met Chance enkele duetten zong, waaronder An ode on the Death of Mr. Henry Purcell, gedirigeerd door Gustav Leonhardt. Engeltjes studeerde in 2007 cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag). Tijdens zijn opleiding had hij onder meer les van Maria Acda, Manon Heijne en Andreas Scholl. De gezaghebbende The Bachtrack-website, Classical Music website, plaatste Engeltjes in 2014 op de 6e plaats van 's werelds meest gevraagde countertenoren[2].

Opera’s en concerten

Engeltjes treedt veel op als solist met internationale top-orkesten en operagezelschappen, onder leiding van beroemde dirigenten als Ton Koopman[3], Peter Dijkstra[4], Reinbert de Leeuw[5], Gustav Leonhardt[5], Vladimir Jurowski[6], William Christie[7], Markus Stenz[5], Lars Ulrik Mortensen[8], Diego Fasolis[9], Emmanuelle Haïm[5] en Jordi Savall[10].

Het repertoire van Engeltjes omvat hoofdrollen in opera’s (o.a. de rol van Cherubino in Mozarts Le Nozze de Figaro) en solopartijen in grote oratoria zoals de Mattheus Passion, de Johannes Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach en de Messiah van Händel, maar ook kamermuziek en liederenrecitals van bekende en minder bekende componisten. Naast Bach en Händel zijn Monteverdi, Vivaldi, Purcell, Cavalli en Pergolesi favoriet. Engeltjes treedt op in grote en kleinere zalen in Nederland en over de hele wereld. Hij was verschillende keren te gast in het Koninklijk Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ (beide in Amsterdam), De Doelen (Rotterdam), Pieterskerk (Leiden), Philharmonie Haarlem. Belangrijke buitenlandse optredens in de afgelopen jaren waren in Lincoln Centre (New York), Théatre des Champs Elysées (Parijs), Philharmonie (Berlijn), Izumi Hall (Tokyo), Palao de la Musica (Barcelona), Barbican Hall (Londen), Salle Bourgié (Montreal), Tonhalle (Zürich), en Konzerthaus (Wenen).

CD-opnamen

In 2007 verscheen het eerste eigen album van Maarten Engeltjes met liederen van Dowland, Byrd en Purcell. Daarnaast werkte Engeltjes mee aan een groot aantal CD-opnames, zoals:

  • Buxtehude Opera Omnia, Ton Koopman, deel XVII
  • Bach, Magnificat & Händel, Dixit dominus

Bijzonderheden

Naast zijn solocarrière zet Engeltjes zich in om in Nederland een nieuw publiek voor barokmuziek te bereiken. Zo startte hij in 2016 zijn eigen concertserie waarin jongenskoren centraal staan en was hij verschillende keren te gast bij de populaire televisieprogramma’s DWDD (De Wereld Draait Door) en Podium Witteman[11]. Omroepvereniging BNN/VARA volgde hem onlangs tijdens een internationaal tournee met het nieuwe programma 'Valerio International' van Valerio Zeno. Mede in dit kader richtte Maarten in 2017 zijn eigen ensemble op: PRJCT Amsterdam.[12]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen

Referenties

  1. º "Countertenor Maarten Engeltjes opent kerst in de vesting 2017 met Christmas", Lokale Omroep Elburg, 6 november 2017, geraadpleegd op 21 januari 2018
  2. º 2014 Classical music statistics: Lis(z)tmania, backtrack.com, geraadpleegd op 23 januari 2018
  3. º Ton Koopman en Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, dedoelen.nl, geraadpleegd 23 januari 2018
  4. º NKK, Maarten Engeltjes en Lavinia Meijer, nederlandskamerkoor.nl, geraadpleegd 23 januari 2018
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Biografie, maartenengeltjes.com, geraadpleegd op 23 januari 2018
  6. º Dresden’s Requiem of remembrance, gramophone.co.uk, geraadpleegd op 23 januari 2018
  7. º Moderne Stabat Mater, larensbehoud.nl, geraadpleegd op 23 januari 2018
  8. º Widerstehe doch der Sünde, allofbach.com, geraadpleegd op 23 januari 2018
  9. º Verfijnd Stabat Mater opent Barok Vocaal, operamagazine.nl, geraadpleegd op 23 januari 2018
  10. º J.S. Bach- Erbarme dich, Maarten Engeltjes Countertenor, youtube, geraadpleegd op 23 januari 2018
  11. º Uitzending Podium Witteman, 26 maart 2017, geraadpleegd op 23 januari 2018
  12. º Countertenor Maarten Engeltjes sticht een orkest, de Volkskrant, geraadpleegd op 23 januari 2018
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow