Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Lucas Meersman

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lucas Meersman, (Temse, 18 augustus 1938) studeerde in de jaren 50 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en te Luik en aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. De jonge Meersman is opgegroeid in een geestelijk rijk kunstenaarsgezin. Zijn vader, Arthur Meersman, was eveneens kunstschilder. Arthur Meersman was een leerling van Gustave Vandewoestijne. Vele kunstenaars kwamen regelmatig op bezoek bij het gezin Meersman.

In de beginfase van zijn kunstenaarsloopbaan had hij een korte figuratieve periode met invloeden van Rouault en Chagall. Nadien werd hij een van de authentieke vertegenwoordigers van de informele en abstracte kunst.

Hij werkte ook graag in de achterglastechniek (églomisé). Bij deze techniek moet de eindlaag eerst worden aangebracht. Goud en zilver gecombineerd met verf leveren samen met de glans van het glas leverden een hevige straling van de kleuren op.

Prijs van de stad Brussel (gouden eremedaille 1963)

Werken in de de musea te Brussel, Oostende, Gent en Temse. Werken opgenomen in de verzamelingen van de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Piron, Paul Dl. 2: De Belgische beeldende kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw L-Z p. 939

RKD-logo.jpg Informatie over deze kunstenaar bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie

rel=nofollow