Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Louise de Colignystraat (Den Haag)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De Louise de Colignystraat is een straat in de wijk Bezuidenhout in de Nederlandse stad Den Haag. De straat bestaat uit drie delen. Van west naar oost zijn dat de ongenummerde Louise de Colignystraat, de 2e en de 3e Louise de Colignystraat.

Historie

Deze diagonale straat bestaat in feite uit drie delen; het westelijkste deel heeft geen nummer; de naam werd vastgesteld in 1898. De andere delen zijn de 2e en de 3e Louise de Coligny -straat. Die namen zijn vastgesteld in 1913. Alle drie de straten zijn vernoemd naar de vierde vrouw van Willem van Oranje. Zij was de moeder van Frederik Hendrik. Tussen het 1e en het 2e deel bevond zich het Louise de Colignyplein.

In eerste instantie ontwikkelde de straat zich spoedig; steeds meer winkels werden geopend. Toch werd de straat geen succes als winkelstraat, en thans zijn de meeste winkels in woonhuizen veranderd.

In 1945 werd het Bezuidenhout per vergissing gebombardeerd. Onder andere het eerste gedeelte van de Louise de Colignystraat en het Louise de Colignyplein en omgeving werden verwoest. Dit was het schuine deel van waar sinds 1976 het hoge tramstation Ternoot is tot aan de Louise Henriette straat. Dit gedeelte is nu geen straat meer maar een afgesloten terrein met kantoren en de 133 meter hoge zendmast Bezuidenhout. Het duurde maar liefst 17 jaar voor men het eens werd over de wederopbouw van de wijk. Waar tegenwoordig het eerste deel van de Louise de Colignystraat is, staat ook nieuwbouw van na de oorlog. Het Louise de Colignyplein keerde niet terug. De 2e en 3e Louisede Colignystraat kwamen ongeschonden uit de oorlog.

Er woonden vele bekende Nederlanders in het Bezuidenhout. In de Louise de Colignystraat was dat bijvoorbeeld Hans Ouwerkerk, ombudsman en oud-burgemeester van Emmen, Zaanstad en Groningen.[1]

Openbaar vervoer

In 1907 was tramlijn 7 de eerste die de straat aan deed, maar die stak de straat alleen over. Deze lijn reed een lus in één richting door diverse straten. In 1915 nam tram 4 deze route over. In 1925 werd lijn 4 op dubbelspoor verlengd door de oostelijkste delen van de Louise de Colignystraat. Aan het einde kruiste lijn 4 de Laan van Nieuw Oost Indië en lijn 7, om daarna via de Stuyvesantstraat naar eindpunt Stuyvesantplein te gaan. In 1925 kwam zomerlijn 15 er bij. In 1937 ging tram 13 ook via dezelfde route rijden, die hij overnam van lijn 4. Na het bombardement op 3 maart 1945 hebben er nooit meer trams gereden; zij werden voortaan via de hoofdwegen geleid. Buslijnen heeft de straat niet gekend.[2]

Bronnen

  • Straatnamencollectie
  • Het Bezuidenhout, S.P. Sluijter & Ron F. de Bock, uitgeverij Repro-Holland B.V., 1985.
  • Railatlas tramlijnen Den Haag en omstreken vanaf 1864, J. Blok & D.v.d. Spek, uitgeverij de Alk, 2009.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º bezuidenhout.nl/geheugen/bekendere-bezuidenhouter/.
  2. º Autobussen van de Haagse tram, deel 1&2, J. Voerman, uitgeverij Deboektant, 1992/93.
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow