Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Logografisch schrift

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het logografisch schrift is een hoofdgroep van het schrift. Bij dit soort schrift wordt voor elk woord of begrip een apart symbool of logogram gebruikt. Hierdoor wordt het zeer gecompliceerd omdat men duizenden symbolen uit het hoofd moet kennen om zich perfect te kunnen uitdrukken in een taal, zoals in het Mandarijn of een andere Chinese taal het geval is.

Omdat dit schrift van oorsprong beeldend was, is het vermoedelijk het oudste type schrift. Het eerste logografische schrift werd ongeveer 6000 jaar geleden ontwikkeld in de vorm van het Proto-Sumerisch, een voorloper van het spijkerschrift. Latere logografisch schriften zijn de eerste hiërogliefen in Egypte, en veel later de Chinese karakters.