Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

LinkedIn

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

LinkedIn is een virtueel sociaal netwerk, actief sinds 5 mei 2003, dat gericht is op vakmensen. Sinds eind maart 2011 zijn er wereldwijd meer dan 100 miljoen geregistreerden.[1] LinkedIn groeit de laatste jaren zeer sterk. In 2007 was het het snelst groeiende sociale netwerk in de VS met 189% groei. Nederland is met 2 miljoen deelnemers goed vertegenwoordigd (top tien land) en heeft zelfs de hoogste penetratiedichtheid van alle landen. De gemiddelde LinkedIn-gebruiker is een man van 41, heeft vijftien jaar werkervaring en heeft een huishouden dat gezamenlijk US$ 109.000,– per jaar verdient.[2]

Het belangrijkste doel van de website is geregistreerden gebruik te laten maken van elkaars (zakelijke) netwerk. Dat gebeurt door contacten te leggen met anderen die je vertrouwt.

Deze lijst van contacten kan als volgt worden gebruikt:

 • Een netwerk is opgebouwd uit je directe contacten, de relaties van je contacten, enzovoort. Al deze personen kunnen behalve direct haar of zijn netwerk ook uitbreiden via een introductie door een reeds in het eerste- of tweedelijnsnetwerk aanwezige contactpersoon.
 • Het netwerk kan gebruikt worden voor het vinden van een baan, andere personen of zakelijke kansen, via aanbevelingen vanuit je netwerk.
 • Werkgevers kunnen vacatures plaatsen en mogelijke kandidaten zoeken.
 • Werkzoekenden kunnen het profiel van managers raadplegen en ontdekken welke van hun bestaande contacten haar of hem kan introduceren.
 • Mensen met een LinkedIn-profiel kunnen elkaar vragen stellen die andere vakmensen kunnen beantwoorden. LinkedIn Answers lijkt op Google Answers en Yahoo Answers, maar is evenals Wikiantwoorden[3] gratis. De vragen zijn bovendien meer zakelijk georiënteerd.
 • Ook aan van hier bekende peilingen, polls genaamd kan men meedoen.
 • LinkedIn heeft de beschikking over groepen. Deze zijn te vergelijken met de clans van Netlog, waaronder enkele voor Wikipedianen (Meta).


Door het systeem van doorverwijzen via een in je netwerk aanwezig contact ontstaat vertrouwen tussen de deelnemers aan het netwerk. LinkedIn neemt deel aan het EU Safe Harbor Privacy Framework.

Applicaties voor LinkedIn

Om LinkedIn op mobiele apparaten te gebruiken (zoals PDA's of mobiele telefoons) hebben derden ook software ontwikkeld voor specifieke besturingssystemen. Zo is DroidIn een applicatie waarmee je LinkedIn kan gebruiken op je Android telefoon[4]en heeft LinkedIn een eigen applicatie voor iPhone.

Beurswaarde LinkedIn

19 mei 2011 vond de beursintroductie van LinkedIn plaats. Met de beursgang haalde LinkedIn 353 miljoen dollar op. Het bedrijf kent wereldwijd ruim 100 miljoen leden maar maakt nog steeds geen winst. De torenhoge waardering bij de beursgang -die oprichter Reid Hoffman met een 20%-belang 1,8 miljard dollar oplevert- is volgens veel analisten rationeel dan ook nauwelijks te verklaren.[5]

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
 1. º Over LinkedIn en, bezocht 22-5-2011
 2. º LinkedIn advertising audience
 3. º Antwoordenwiki antwoorden.wikia.com, bezocht 7-6-2010
 4. º Homepage DoidIn, bezocht 7 december 2010
 5. º Spectaculair beursdebuut LinkedIn NOS, 20 mei 2011
rel=nofollow