Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Lectionarium

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een lectionarium (Latijn: „leesboek”) is een liturgisch boek, dat alle epistel- en evangelielezingen van het hele liturgische jaar bevat.

Het voorlezen uit de Bijbel gebeurde onder de vroege christenen naar het voorbeeld van de Thoralezing in de synagoge als doorlopende lezing (lectio continua): er werd elke week verder gelezen waar men de week ervoor was gestopt. Sinds de vijfde eeuw schakelde men steeds meer om naar het voorlezen van geselecteerde stukken of perikopen (lectio selecta) in verband met de voorstelling van het kerkelijke jaar of liturgische kalender. Om de geselecteerde teksten vast te leggen en het mogelijk te maken de geselecteerde alinea’s in een doorlopende bijbeltekst terug te vinden, werden roosters geproduceerd volgens de volgorde van de feestdagen en werden de bijbelteksten hier bijgevoegd.