Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Landelijke Pedagogische Centra

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Landelijke Pedagogische Centra (LPC) zijn een groep van drie organisaties die van oudsher in Nederland de taak hadden, ook namens de overheid, om scholen te adviseren, onder andere bij onderwijsvernieuwingen. Zo hielpen zij bijvoorbeeld scholen die de overstap wilden maken naar montessorionderwijs of Jenaplan. Tegenwoordig werken de instellingen overwegend op basis van vragen vanuit scholen zelf.

In de oorspronkelijke namen van de drie organisaties is de verzuiling van het onderwijs in Nederland nog terug te herkennen:

  • Algemeen Pedagogisch Studiecentrum (APS)
  • Christelijk Pedagogisch Studiecentrum (CPS), tegenwoordig CPS Onderwijsontwikkeling en advies
  • Katholiek Pedagogisch Centrum (KPC), tegenwoordig KPC Groep

Tegenwoordig speelt de verzuiling geen grote rol meer.