Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Laadmethoden bulkcarriers

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De laadmethoden van bulkcarriers in de zeevaart varieert van staalproducten zoals ijzerertsen en stalen platen tot voedingswaren zoals graan. Door deze hoge densiteit ladingen moeten deze schepen met grote omzichtigheid behandeld worden. Een belangrijk gegeven hierbij is de methode waarop deze schepen geladen worden. Naargelang de configuratie van laden hebben deze methoden zowel voor- als nadelen. Voor elk bulkschip kan men dit terugvinden in de cargo manual. Het niet naleven van de methoden specifiek voor het schip door een dekofficier wordt geacht als een professionele fout. De meestvoorkomende methoden worden hieronder opgesomd.[1]

Methoden

Homogeen laden

Homogeen laden (homogeneous loading) is een techniek waarbij men in alle ruimen (holds) een deel van de lading plaatst. Deze techniek wordt vaak toegepast bij ladingen zoals graan of kolen.

  • Voordelen:
Het buigend moment (bending moments) daalt.
Shearforces (afschuifspanning) verminderen.
  • Nadelen: GM (afstand tussen zwaartepunt en metacentrum) stijgt: Het schip zal een zeer grote aanvangsstabiliteit ondervinden. Dit houdt in dat het schip een korte rolperiode heeft indien het door een externe kracht in beweging wordt gebracht.

Alternerend laden

Alternerend laden (alternating loading) is een techniek waarbij men afwisselend 1 ruim vult en 1 ruim leeg houdt. Deze techniek wordt vaak toegepast voor hoge densiteitsladingen zoals staal of koper.

  • Voordelen: GM daalt: Beter voor de stabiliteit. Het schip gaat een langere rolperiode hebben welke aangenamer is voor de bemanning.
  • Nadelen: Het buigend moment stijgt Shearforces stijgen

Blok laden

Blok laden (block loading) is een techniek waarbij men 2 ruimen vult gevolgd door 1 leeg ruim. Hierbij geldt een extra voorwaarde: de som van de massa van de 2 geladen ruimen is minder dan dat je maximaal in 2 ruimen mag laden.

  • Nadelen: het buigend moment stijgt, Shearforces stijgen.

Betekenis termen

Buigend moment
Buigend moment is een term gebruikt in de ingenieurswereld en in scheepssterkte. Een schip kan men vergelijken met een balk. Indien men gewicht plaatst in het midden van de balk dan ontstaat er een krachtenkoppel welke de balk zal verbuigen. Hetzelfde fenomeen vinden we terug op schepen. De lading wordt in het midden geladen met als gevolg dat deze gaat inzakken. Het gevolg hiervan is dat de grootste buigende momenten ondervonden worden in het midden en de kleinste aan de uiteinden van het schip.
Afschuifkrachten gerelateerd aan schepen[2]
Een schip kan men onderverdelen in secties. Elke sectie heeft zijn gewicht. De richting van deze krachten zijn naar beneden. Anderzijds heeft men ook de opwaartse kracht als gevolg van het water. Dit noemt men ook wel de archimedeskracht. Deze is uniform verdeelt over het schip en hangt af van het onderwaterschip of carène. De som van beide krachten geeft ons de afschuifkrachten.

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. º IACS,5 old queen street London, England, Bulk carriers,http://www.iacs.org.uk/document/public/Publications/Other_technical/PDF/Bulk_Carriers_Handle_With_Care_pdf781.pdf
  2. º Dave Murrin, Eng. 6002 Ship structures 1, lecture 3, slide 18, http://www.engr.mun.ca/murrin/6002_notes_08_L2.pdf
rel=nofollow
Zoek op Wikidata
rel=nofollow
rel=nofollow