Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Koningsdag 2017

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Nederlandse Koningsdag 2017 (27 april 2017) was in het Koninkrijk der Nederlanden een nationale feestdag waarop koning Willem-Alexander zijn vijftigste verjaardag vierde.

Bezoeken aan Tilburg

Koningsdagconcert

Op 3 april 2017 waren koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix aanwezig bij het Koningsdagconcert in Theaters Tilburg. De televisie-uitzending hiervan was 's avonds op 27 april 2017.[1]

Bezoek aan Tilburg op Koningsdag

Op Koningsdag zelf brachten de koning, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane en andere leden van de koninklijke familie, onder wie prins Constantijn en prinses Laurentien een bezoek aan de Brabantse stad Tilburg. De koninklijke familie reisde op deze dag met de koninklijke trein naar Tilburg.

Daar werd ze ontvangen door burgemeester Peter Noordanus, die de familie begeleidde op een wandeling langs 13 werelden (het getal verwijst naar het telefoonnetnummer 013 van Tilburg). Langs de route werd het koninklijk gezelschap op diverse plaatsen toegezongen, onder andere door de Tilburgse zangers Guus Meeuwis en Gers Pardoel. Er kwamen naar schatting ruim 150.000 bezoekers naar Tilburg om een glimp van de koning te kunnen opvangen.[2][3]

Vijftigste verjaardag

Ter gelegenheid van de vijfigste verjaardag van de koning was er in 2017 o.a. een televisie-interview en een diner met 150 gasten uit alle lagen van de bevolking.

Televisie-interview

Op de avond voorafgaande aan Koningsdag werd ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de koning een interview op NPO 1 en RTL 4 uitgezonden, waarbij Willem-Alexander met Wilfried de Jong in gesprek ging over zijn persoonlijk leven in de afgelopen halve eeuw. Het gesprek vond plaats in de woning van de koning, Villa Eikenhorst in Wassenaar. Er keken ruim vier miljoen mensen naar het gesprek.[4]

Diner met 150 gasten en 50-urige openstelling van het Paleis op de Dam

De avond na Koningsdag vond er in het Paleis op de Dam in Amsterdam een jubileumdiner plaats met 150 gasten uit heel Nederland die net als de koning op 27 april jarig zijn en ook een kroonjaar vierden (25, 50, 75 of 100 jaar). Na afloop werd er een groepsportret (niet een 'selfie', maar een usfie) gemaakt met honderden mensen op het Damplein voor het Paleis.[5][6] Daarna was het paleis gedurende 50 uur geopend voor bezoekers.

Privé

Op zaterdag 29 april vierde de koning zijn verjaardag met familie en vrienden op de Maasvlakte en 's avonds in de Koninklijke Stallen achter Paleis Noordeinde in Den Haag.[7]

Overige festiviteiten

Zoals gebruikelijk op Koningsdag waren er in het gehele koninkrijk festiviteiten. Zo was in Amsterdam veel volk op de been voor de vrijmarkt. In Utrecht begon de vrijmarkt al de avond tevoren.

Externe link

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Koningsdag 2017 op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow