Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kleurconstantie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleurconsistentie zorgt ervoor dat vierkant A donkerder lijkt dan vierkant B, terwijl ze in werkelijkheid dezelfde grijswaarde hebben (bewijs)

Kleurconstantie is een eigenschap van de menselijke kleurconceptie die ervoor zorgt dat men kleuren vrijwel hetzelfde zal waarnemen, ook al is deze veranderd door bijvoorbeeld een andere soort lichtbron. Zo zal een groene appel er op de middag groen uitzien, wanneer de voornaamste vorm van verlichting wit zonlicht is, maar ook tijdens zonsondergang, wanneer de voornaamste lichtbron rood zonlicht is. Dit helpt ons in het identificeren van objecten.

Kleuren zien

Zie Kleuren zien voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kleurenzien is een proces bij wijze waarvan organismen en machines in staat zijn om objecten te onderscheiden op basis van verschillende golflengten van licht die door het object worden gereflecteerd, verzonden of uitgezonden. Bij mensen wordt licht door het oog ontvangen, waar twee soorten lichtreceptoren, kegeltjes en staafjes, signalen sturen naar de visuele cortex die op zijn beurt deze sensaties omzet in een subjectieve waarneming van kleur. Kleurconsistentie zorgt ervoor dat de hersenen een bekend object steeds herkennen als hebbende dezelfde kleur, ongeacht welk en hoeveel licht er op een bepaald moment door dat object weerkaatst wordt.

 
rel=nofollow