Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Klein Antwerpen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Klein Antwerpen is een Antwerpse buurt ten zuiden van het stadspark van Antwerpen. De min of meer driehoekige wijk is gelegen tussen de Belgiëlei, Mechelsesteenweg en de Plantin en Moretuslei.

De wijk lag tot 1864 buiten de stadsomwalling (de Spaanse Vesten) en hoorde bij het domein Harincrode, een dun bevolkt gebied met landelijk karakter. Op oude kaarten liep slechts één verbindingsweg, de Leemstraete (min of meer de huidige Lange Leemstraat) die de gronden van Hoog en Laag Harincrode verbond met de landerijen van het Nonnenveld.

Het klooster van Sint-Margrietendal of Ter Nonnen werd samen met de rest van de wijk vernietigd in 1542 bij de aanval van Maarten Van Rossem op de stad Antwerpen. Ter verdediging werden alle gebouwen in de omgeving (585m brede bufferzone) van de stadswallen gesloopt zodat ze niet konden worden gebruikt door de belegeraars.

In 1864 kwam de wijk na de sloop van de Spaanse Vesten en de aanleg van de Brialmontomwalling intra muros te liggen. Op de plek van de oude wallen werden de leien aangelegd waarlangs naar buitenlands voorbeeld grote representatieve gebouwen werden aangelegd, zoals het gerechtshof. Tevens werd in die periode het stadspark aangelegd. Klein Antwerpen was een van de eerste buurten van de Vrijheid van Antwerpen die werd verkaveld. Omwille van de ligging, nabij grote invalswegen en het 'chique' stadspark trok de wijk voornamelijk gegoede burgerij aan, en werd ook een van de eerste tramlijnen (tram 8) aangelegd in de Lange Leemstraat. Later kreeg de wijk ook een relatief grote Joodse gemeenschap.