Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kennisverwerving

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kennisverwerving is de activiteit van het verwerven van kennis. De uitgangspunten en grondbeginselen hiervan staan ter discussie in de wetenschapsfilosofie, terwijl de grondvormen van kennisverwerving worden ontwikkeld in de formele wetenschappen.

Algemeen

Het begrip kennisverwerving is een overkoepelend begrip voor het individueel denken en het verstand gebruiken tot het wetenschappelijke kennisontwikkeling en maatschappelijke kenniscreatie. Met dit begrip kan verwijzen van het ene uiterste: tot één enkele gedachte komen tot het andere uiterste: het ontstaan van alle kennis in de geschiedenis der mensheid gecreëerd.

Men kan de activiteit van het kennisverwerven opdelen in het verzamelen, bewerken en presenteren van kennis; en het resultaat van de kennisopbouw kan men opdelen in de beschrijving, verklaring en of voorspelling. Het wetenschappelijke proces van kennisverwerving kan men verder globaal onderverdelen in de benadering van de realiteit, het opbouwen van een voorstelling en het nader verrichten van empirisch en toegepast onderzoek.

Het proces der kennisverwerving staat de hele geschiedenis van de filosofie al ter discussie en heeft tot allerlei controversen geleid, zoals de kentheoritische converse tussen het rationalisme, empirisme, kriticisme, dogmatisme en scepticisme.

Methoden tot kennisverwerving

Enkele algemene methoden voor kennisverwerving zijn:

Zie ook