Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kachtem Ommegang

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Kachtem Ommegang is sinds eeuwen een jaarlijks feest in Kachtem, een deelgemeente van Izegem in West-Vlaanderen. De jaarlijkse Sint Jan de Doper verering gaat gepaard met een dorpskermis en tradities op 24 juni (de geboortedag van Sint Jan de Doper) 9 dagen lang. In het octaaf van St. Jan ging men dienen tegen de vallende ziekte.

Geschiedenis

Kachtem Ommegang begint elke keer met een lange wandeling. In de kerk volgde een trage offergang, die eindigde met de zegening met het ‘hoofd van Sint-Jan-de-Doper’. Buiten was er een menigte van bedevaartgangers en spelende kinderen. De volwassenen rustten uit bij de herbergen. De kinderen mochten op de paardjesmolen zitten, een stuk speelgoed kopen en snoep.

Tradities bij Kachtem-Ommegang

Er werden hoenders geofferd, maar men kocht de geofferde kip weer vrij. Men nam ze terug mee naar huis, waar ze de naam ‘Pelgrim’ kreeg en extra verzorgd werd. Ze mocht nooit gedood worden. Ze had de zegen meegekregen en behoedde alle andere vee tegen de veeziekten. Vanaf 1978 heeft Kachtem ook een bedevaartsvaantje. Dit was een idee van Dr. Spyckerelle en werd getekend door Jos Flipts.

Toen in de jaren 1970 de verering van Sint-Jan De Doper op zijn retour was, heeft men de werkgroep Sint-Janverering opgericht. Deze werkgroep tracht de verering en de rituelen en gebruiken in stand te houden. Zo worden er tijdens het noveen Sint-Janskoeken, Kachtemse Macrons e.a. lekkernijen verkocht. Sinds enkele jaren sluit men terug aan bij de oude traditie, waarbij er in de aanloop van de feestweek Sint-Janstrossen worden gemaakt.

Sint-Janstros

Het maken en ophangen van de Sint-Janstros is een oud gebruik. Dit gaat zeker terug tot in de 6de eeuw, toen de streek gekerstend werd. De Sint-Janstros is een ruiker of krans van kruiden, planten en bloemen die in de week van 23 juni met de hand geplukt werden na de eerste vigiliemis. De kruiden en planten werden samengebonden of tot krans verwerkt en werden in de tweede vigiliemis meegebracht naar de kerk en na de derde vigiliemis (dageraadsmis) werden ze dan aan de gevel of op de deur vastgemaakt. Soms werden 3 trossen opgehangen, aan beide zijden en boven de deurstijl. Nu worden de trossen op rode palen gebonden en in de voortuinen geplaatst. Het is de gewoonte om een trosverbranding te organiseren waarbij de oude trossen van het vorige jaar worden verbrand. De Sint-Janstros bevat een aantal kruiden of planten waaraan meestal een geneeskracht werd toegeschreven, waaronder het bekende Sint-Janskruid. Daarnaast kan de krans wilde planten en tuinplanten bevatten, zoals korenbloem, gele iris, varens, madeliefjes, viooltjes, witte en rode rozen en wit-bont gestreept siergras. De ondergrond van de tros of de krans bestaat uit notenblaren of notentakken aangevuld met graanhalmen, wilde varens en hazelaarstakken. De witte en blauwe kleuren verwijzen naar de onkreukbaarheid van Sint-Jan en de rode kleuren naar zijn martelaarschap.

Bevlaggen van gevels

De Werkgroep schrijft een wedstrijd uit om de gevels van het dorp, naar aloude gewoonte, te bevlaggen. De lichtrode, zwartbedrukte gevelvlag werd getekend door Joseph Bataillie.

Galerij

Externe links

http://www.sintjansverering.be

Bronnen

  • Sint-Janstrossen gaan weer in vlammen op; Het Nieuwsblad 25/06/10
  • De kerk van Sint-Jan-de-Doper in Kachtem; Lermyte, Jean-Marie; Kachtem: Parochie Sint-Jan-de-Doper, 1999
  • Izegem vroeger, beeld van de stad; Drukkerij - Uitgeverij Hochepied 1989; Antoon Vandromme
  • Mijn plekjes in Kachtem; Krant van West-Vlaanderen 11/05/12