Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Joseph Moreau

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Joseph Moreau (Saint-Laurent-de-la-Plaine, 21 oktober 1763Angers, 1794) was een Frans priester en zalige.

Moreau was afkomstig uit een bakkersgezin. In september 1789, enkele maanden na het uitbreken van de Franse Revolutie, was hij kapelaan geworden in zijn geboorteplaats. Hij werd aangehouden in Combrée. Op dertigjarige leeftijd stierf hij onder de guillotine als martelaar tijdens de Franse Revolutie. Anjou was één van de gebieden waar de vervolging tijdens de Franse Revolutie uiterst fanatiek was. Tussen 30 oktober 1793 en 14 oktober van het jaar daarop werden er honderden mensen gearresteerd. Negenennegentig ervan zijn intussen officieel zalig verklaard. Onder hen waren er twaalf priesters en drie vrouwelijke religieuzen. Een van hen was Joseph Moreau.

Hij werd door paus Johannes Paulus II zalig verklaard in 1984. Zijn gedenkdag is op 2 januari.