Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Joachim Westphal

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Joachim Westphal, (Hamburg, 1510 of begin 1511 – 16 januari 1574) was een invloedrijk luthers theoloog in de Reformatietijd.

Leven

Joachim Westphal werd geboren in Hamburg als zoon van een arme timmerman en groeide op in bescheiden omstandigheden. Dankzij de hulp van welgestelde buren kon hij de Nikolaischule in zijn geboortestad en later de kloosterschool in Lüneburg bijwonen. Hij kreeg een studiebeurs van zijn geboortestad en schreef zich op 7 juni 1529 in aan de Universiteit van Wittenberg. Daar studeerde hij onder Maarten Luther en Philipp Melanchthon. Melanchthon raadde hem aan als leraar aan het Hamburger Johanneum, nog voordat Westphal op 30 januari 1532 zijn academische graad van Magister in de zeven vrije kunsten behaalde.

Na zijn tijd in Wittenberg maakte Westphal een studiereis door Duitsland en bezocht hij de universiteiten van Erfurt, Heidelberg, Straatsburg en Tübingen. Terug in Wittenberg hield hij lezingen aan de faculteit der kunsten. Later bood de Universiteit van Rostock hem een leerstoel in de theologie aan, maar hij koos ervoor om terug te keren naar zijn geboortestad Hamburg, waar hij in 1541 hoofdpredikant werd aan de St. Catharinenkerk, nadat zijn voorganger was overleden. Hij voelde zich verplicht aan Hamburg vanwege de ontvangen studiebeurzen. In 1562 nam hij de taken van Paul von Eitzen over als superintendent en werd uiteindelijk in 1571 officieel tot superintendent benoemd.

Westphal was betrokken bij verschillende theologische controverses van zijn tijd, waaronder die over het ’neerdalen ter helle’, het Leipziger Interim en de Adiaphora. Maar zijn belangrijkste bijdrage leverde hij aan het debat over het Heilig Avondmaal. In zijn geschriften verdedigde hij de strikte lutherse orthodoxie tegenover de Zwitserse en Philippistische opvattingen. Hij waarschuwde tegen het verwerpen van de lichamelijke aanwezigheid van Christus in het Avondmaal, zoals voorgesteld door onder andere Calvijn en Bullinger. Zijn verzet tegen de overeenstemming tussen Zürich en Genève in de leer over het Avondmaal leidde tot een heftige polemiek, waarbij ook andere theologen betrokken raakten, zoals Calvin, Bullinger en Beza.

Familie

Westphal was tweemaal getrouwd, maar had geen kinderen. Hij overleed op 16 januari 1574 na een langdurige ziekte, op 64-jarige leeftijd. Zijn nalatenschap omvat een reeks geschriften die een belangrijke rol speelden in de religieuze en theologische debatten van zijn tijd, waarbij hij de strikte lutherse standpunten verdedigde tegenover andere theologische stromingen.

rel=nofollow