Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jean van Innis (1910-1996)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jean van Innis (Zingem, 26 januari 1910Aalst, 21 juli 1996) was een Vlaams advocaat, notaris en bankbestuurder. Hij was tevens actief als mecenas en kunstverzamelaar. Daarnaast ook officier in de Kroonorde en ridder in de Leopoldsorde.

Opleiding

De opleiding van Jean van Innis vond plaats in Gent. Hij volgde les in het Sint-Barbaracollege en studeerde vervolgens zowel wijsbegeerte en letteren als rechten. Nadien volgde hij de licenties in het notariaat.

Carrière

In 1933 schopte van Innis het tot de Gentse balie. Kort nadien schakelde hij over naar het ambt van notaris. In 1938 volgde hij de overleden Aalsterse notaris De Windt op. In 1945 droeg van Innis deze functie opnieuw over aan meester Wambacq, de schoonzoon van de eerder vermelde notaris De Windt. Aan deze periode hield van Innis ook de titel van erenotaris over.

Van Innis maakte tijdens de oorlogsjaren de bezetting van Aalst van dichtbij mee. Toen tijdens de oorlog Jozef Podevijn werd neergeschoten, dreigden de Duitsers met de executie van twaalf gijzelaars, waaronder Jean van Innis. Oorlogsburgemeester Victor Bocqué liet toen weten zelf terecht te willen staan. De represailles bleven dan ook uit.

Na een stageperiode van vijftien maanden werd erenotaris Jean van Innis op 1 februari 1947 afgevaardigd lid van het beheerscomité van de administratieve zetel van de Generale Bank te Aalst. In 1954 was van Innis al opgeklommen tot voorzitter van de Directieraad van de Aalsterse zetel van de bankinstelling. Van Innis kan onder meer de verwezenlijking van de nieuwe hoofdzetel van de administratie op zijn palmares schrijven. Eén van de zalen in het huidige BNP Paribas Fortis-kantoor Aalst-centrum draagt nog steeds de naam "Jean van Innis".

Naam

De naam van Innis is van oorsprong Schots: Mac-Innes. Enkele Schotten weken in de 14de eeuw uit naar Vlaanderen en hun afstammelingen bleven steeds in Vlaanderen wonen.

Literatuur

  • R. BOGAERTS, H. STRIJPENS en J.-P. VAN DER POORTEN, Aalsterse gesprekken, Aalst, 1982.
rel=nofollow