Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Isy Brachot

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Isy Brachot († 1960) was een Belgisch galerist en kunsthandelaar.

Hij was de eerste van drie met dezelfde voornaam én familienaam. Vandaar wordt hij vaak aangeduid als Isy Brachot I. Hij stichtte in 1915 de Galerie des Artistes Français in Brussel. Een tweede galerie die hij bestuurde was de "Galerie du Studio" en daarin kwamen voornamelijk Belgische kunstenaars aan bod. In 1923 richtte hij in Knokke de Galerie d'Art du Zoute op, zowat het startschot voor de fenomenale opbloei van Knokke als galeriestad. In 1927 richtte hij zich op de Parijse markt met een galerie "Le Salon de l'Art Belge". Brachot bracht vanaf 1919 een eigen tijdschrift op de markt[bron?] : "L'Art Belge. Journal du Mouvement Artistique Belge". Iwan Gilkin was de hoofdredacteur. Het bracht artikels over afzonderlijke kunstenaars maar ook veel nieuws over tentoonstellingen, concerten, podiumkunsten en over nieuwe boekuitgaven.

In 1934 tenslotte opende in de lokalen van de oude Galerie Le Centaure aan de Louisalaan 62 in Brussel een galerie onder zijn eigen naam : de Galerie Isy Brachot. Zijn zoon Isy Brachot II zou deze zaak verder zetten.

Q19059736 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow