Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Isabel Fraser

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mary Isabel Fraser (1862 - 1942) is een Nieuw-Zeelandse voorvechtster van vrouwenrechten en de persoon die de kiwi naar Nieuw-Zeeland bracht [1].

Biografie

Fraser was de oudste dochter van de Nieuw-Zeelandse zadelmaker Hugh Fraser en Mary Graham. Ze volgde een opleiding tot leerkracht aan de "Model Country School of Seacliff" aan de leeftijd van 17 jaar. Later, in 1888, volgde ze ook een "Bachelor of arts" in Otago en studeerde een jaar later af als "master of Arts".

Zij was een voorvechter voor onderwijs voor vrouwen en werd zo leerkracht Engels aan de "Otago Girls High School". Vanaf 1891 werd ze directeur van het "Wanganui Girls College" dat onder haar leiding een uitstekende reputatie kreeg. [2]

Op 11 juli 1903 vertrekt ze voor een reis met een zeilboot met eerste stopplaats Japan. In Japan vervoegt haar zus, Katie, het gezelschap. Samen vertrekken ze naar Yichang op de Yangtze waar Katie werkzaam is op een missiepost. Op haar terugreis (1904) nam ze zaden van de Yang tao (perzik van de zon ook wel Chinese kruisbes genoemd)[3] mee.

Ze kweekte de vruchten uit deze zaden en deze variante van de plant krijgt later een meer Nieuw-Zeelandse naam; Kiwi.

Met haar pensioen, zes jaar later, heeft ze meer tijd en start de eerste Nieuw-Zeelandse universiteit voor vrouwen, het Iona College [4].

Zie ook

Externe Links

Bronnen, noten en/of referenties

Referenties
  1. º Engelstalige wikipedia en Faser als invoerster van de N-Z kiwi (fruit)
  2. º JWCI tijdschrift, pagina 25, artikel bewise: Isabel Fraser, door prof Huguette Reynaerts en dr. ir. Nathalie Balcaen
  3. º Namen van het fruit Kiwi
  4. º Geschiedenis van het Iona College
rel=nofollow
rel=nofollow