Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hyperlink

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een hyperlink (of kortweg link) - met een Nederlands woord verbinding of koppeling - is een computer- en internetterm en duidt op een verwijzing (referentie) in een hypertext (bijvoorbeeld een website) die de gebruiker kan volgen.

Het activeerbare element van de hyperlink wordt het anker genoemd; meestal is dit een stukje tekst, maar het kan ook bijvoorbeeld een knop, invulbaar veld, of plek (hot spot) in een afbeelding (image map) zijn.

Het volgen van een hyperlink (bv. door erop te klikken) roept een andere plek in de hypertext op, meestal een andere pagina. In interactieve naslagwerken en helpsystemen, bijvoorbeeld, zijn de ankers veelal termen, waar de opgeroepen pagina's nadere uitleg over geven.

Veel hypertext is te verdelen in onafhankelijk onderhouden verzamelingen "hyperdocumenten"; het World Wide Web bestaat bijvoorbeeld uit websites. Deze documenten hebben meestal een algemene voorpagina (de hoofdpagina van een website). Het maken van hyperlinks naar andere pagina's dan de beginpagina wordt dieplinken genoemd.

Voorbeelden

Een link zoals http://www.google.nl/intl/nl/about.html werkt als volgt:

1. http:// geeft het protocol aan. Dit is belangrijk voor de browser, zodat deze weet op welke manier en in welke taal de pagina moet worden opgeroepen. Zie http voor meer uitleg. Het protocol wordt afgesloten met een ://. Een ander voorbeeld is ftp:// dat wordt gebruikt om (vaak grotere) bestanden te downloaden. Zie ftp voor meer uitleg.

2. www.google.nl is de werkelijke web locatie op het internet. Dit stukje tekst, vaak tot de slash (/) geeft aan van welke website we de informatie willen hebben. Dit wordt ook vaak de URL genoemd en dit staat voor Uniform Resource Locator, oftewel uniforme manier om een informatie bron te vinden. Dat klopt dus ook, want we gaan informatie opvragen bij www.wikisage.nl en nergens anders.

3. intl/nl/ geeft aan dat we binnen de website van www.google.nl een (sub)map willen openen waar we informatie zoeken; het komt dus ook vaak voor dat dergelijke specifieke locaties komen van een zoekmachine of een link van een bepaalde website. Submappen worden door website beheerders/ontwerpers aangemaakt om de inhoud te organiseren en te categoriseren, eigenlijk net zoals u dat waarschijnlijk doet op de computer. In dit geval wordt dus de map intl geopend en daarna de map nl. Meestal surfen we naar de hoofdmap van een website, zoals http://www.wikisage.nl en worden we daar ontvangen.

4. about.html geeft een bestandnaam aan zoals index.html of index.php of document.doc. De browser weet dan naar welk document het moet vragen in het gegeven protocol (punt 1), bij de juiste URL (punt 2), in de juiste submap (punt 3). Soms wordt er geen bestandnaam meegegeven zoals in http://www.telegraaf.nl/autotelegraaf/ of gewoon http://www.google.nl. In zo'n geval heeft de website een standaard document zoals index.html of index.php dat het verstuurd - de website bepaalt in zo'n geval dus wat het juiste of hoofddocument is van de betreffende (sub)map.