Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hollands Kroon (gemeente)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hollands Kroon
in Nederland Vlag van Nederland
Locatie Hollands Kroon in Noord-Holland
Situering
Provincie Noord-Holland
Algemeen
Oppervlakte 665 km²
Inwoners (1-1-2010) 47.613
Burgemeester Theo van Eijk (waarnemend)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow

Hollands Kroon is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente ontstond op 1 januari 2012 bij de fusie van de gemeenten Wieringen, Wieringermeer, Anna Paulowna en Niedorp.

Op 13 september 2011 stemde de Eerste Kamer in met de fusiegemeente waardoor de gemeente daadwerkelijk zal ontstaan. Op 23 november 2011 kozen de inwoners van de huidige vier gemeenten de gemeenteraad van Hollands Kroon.

De gemeente Hollands Kroon is gelegen in de Kop van Noord-Holland en is net als de fuseerde gemeenten onderdeel van de samenwerkingsregio de Noordkop.

Geschiedenis

Geschiedenis van het gebied

De gemeente beslaat een gebied dat in de loop van de eeuwen is ingepolderd nadat het in de middeleeuwen grotendeels door de zee was verzwolgen. Een deel van de gemeente maakte lange tijd deel uit van de Zuiderzee, de gemeente Niedorp ligt binnen de Westfriese Omringdijk terwijl Wieringen lang een eiland is geweest. Dit eiland verkreeg te gelijk met Texel in 1432 stadsrechten. Ook in het gebied binnen de Westfriese Omringdijk verkregen verschillende dorpen stadsrechten. Zo kregen de dorpen Barsingerhorn en Haringhuizen samen als stede Barsingerhorn stadsrechten, terwijl de stede Niedorp gevormd werd door de dorpen Nieuwe Niedorp en Oude Niedorp. Ze maakten deel uit van een hele reeks plattelandssteden in West-Friesland.

Al veel eerder, namelijk in 1248 verkreeg Winkel stadsrechten. Het was daarmee de eerste plaats met stadsrechten in West-Friesland. Wieringen hield in het begin van de 20e eeuw op te bestaan als eiland door de inpoldering van het Wieringermeer. Vanaf Wieringen verbindt de Afsluitdijk de gemeente met de provincie Friesland. Het gebied van de gemeente Hollands Kroon is van oudsher gericht op land- en- tuinbouw. De bloembollenteelt rond Breezand en het moderne kassengebied Agriport in de Wieringermeerpolder zijn daar eigentijdse voorbeelden van.

Naamgeving van de fusiegemeente

De eerste oorspronkelijk werknaam van de fusiegemeente was Amstelmeer, dit omdat drie van de vier gemeenten aan dit gelijknamige meer zijn gelegen, zie het artikel Amstelmeer. Men besloot uiteindelijk een wedstrijd uit te schrijven onder de inwoners voor het bedenken van een gemeentenaam. Op 27 april 2010 werd de naam Hollands Kroon bekendgemaakt nadat inwoners voorstellen ter naamgeving hadden ingezonden.[1] De naam komt overeen met die van het voormalige waterschap Hollands Kroon dat in 1994 uit een fusie was ontstaan en in 2003 in het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is opgegaan.

Plaatsen binnen de gemeente

Steden (plaatsen met voormalige stadsrechten):

Dorpen/Gehuchten:

Buurtschappen:

Gemeenteraad

Op 23 november 2011 waren er verkiezingen voor de nieuw te vormen gemeenteraad. Bij een opkomst van 40,5% was de uitslag van de verkiezingen:[2]

Gemeenteraadszetels
Partij 2011
VVD 8
CDA 5
PvdA 4
Senioren Hollands Kroon 4
LADA (Democratie Anders) 3
D66 1
ChristenUnie 1
GroenLinks 1
Partij Vrije Liberalen 1
Progressief Wieringermeer 1
Totaal 29

Het eerste college van Burgemeester en Wethouders zal worden gevormd door de VVD, het CDA en de PvdA. Voor de VVD nemen Enno Bijlstra (68, Winkel) en Theo Meskers (49, Breezand) plaats in het college, voor het CDA Lia Franken (56, Anna Paulowna) en voor de PvdA Jan Steven van Dijk (50). De wethouders worden op maandag 2 januari tijdens de eerste gemeenteraadsvergadering geïnstalleerd. De eerste waarnemend burgemeester wordt Theo van Eijk, oud-burgemeester van Medemblik. [3]

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
 Den Helder en Texel (via water)      Vlieland, via water 
 Schagen en Zijpe   Súdwest-Fryslân, via Afsluitdijk 
 Harenkarspel   Heerhugowaard en Opmeer   Medemblik 

Externe link

Bronvermelding

rel=nofollow
rel=nofollow