Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hjulströmdiagram

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het hjulströmdiagram, vernoemd naar Filip Hjulström (1902-1982), is een diagram dat wordt gebruikt door hydrologen en geologen om te bepalen of een rivier sediment zal eroderen, transporteren of afzetten. De theorie van Hjulström werd voor het eerst gepubliceerd in zijn proefschrift "Studies of the morphological activity of rivers as illustrated by the River Fyris".[1] in 1935. De grafiek vertoont de samenhang tussen sedimentatie en de bijbehorende stroomsnelheid, afhankelijk van de korrelgrootte.[2]

De bovenste kromme toont de kritieke erosie snelheid in cm/s als een functie van het deeltje mm, terwijl de onderste kromme de snelheid van de afzetting toont, als een functie van het volumedeeltje. De schaal is logaritmisch.

Zie ook

Bronnen

  1. º Hjulstrom, F. (1935). Studies of the morphological activity of rivers as illustrated by the River Fyris, Bulletin. Geological Institute Upsalsa, 25, 221-527.
  2. º Sediment transportation
rel=nofollow
rel=nofollow