Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Heren Van De Thee

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Heren van de Thee is een Nederlands toneelstuk dat werd geschreven en geregisseerd door Ger Thijs, naar de roman van Hella S. Haasse. Tussen oktober 2009 en februari 2010 werd het 90 keer opgevoerd door heel Nederland. Het werd uitgebracht door Hummelinck Stuurman Theaterbureau.

Plot

Leeswaarschuwing — Onderstaande tekst bevat details van de plot en/of de afloop van het verhaal
rel=nofollow

Rudolf Kerkhoven keert terug naar Indië in de veronderstelling dat hij zijn vader zal opvolgen op de theeplantage. Daar heeft hij immers hard voor geleerd in het verre Nederland. In Indië blijkt dat zijn broer August al is aangesteld om vader op te volgen. Rudolf krijgt een klein start kapitaal om een eigen plantage te beginnen in het woeste gebergte van de Preanger. Een van zijn geldschieters is zijn zwager Joan Henny. Rudolf moet hard werken om de theeplantage tot bloei te brengen. Hij wordt daarbij niet alleen tegengewerkt door de natuur maar ook door zijn vader, broer en zwager. Dit sterkt Rudolf enkel in zijn ambitie de grootste en beste plantage op Java te bouwen. Hij verliest daarbij zijn vrouw uit het oog, Jenny. Pas als zij ten onder is gegaan, komt hij tot inkeer. Succes in de onderneming wordt betaald met ongeluk in het persoonlijk leven.

Het stuk is een bewerking van de gelijknamige roman van Hella S. Haasse. Dit boek verscheen in 1992 en is sindsdien een bestseller. Zij baseerde zich op de briefwisselingen die de familie Kerkhoven voerde, zowel in Batavia als in Holland, in het begin van de 20ste eeuw. De toneelbewerking van Ger Thijs is trouw aan het boek. Het verhaal heeft trekken van een grote tragedie.

Na Max Havelaar, De stille kracht, Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan en De Batavia was Heren van de Thee het laatste deel van het koloniale vijfluik, de serie over het Indische verleden van Nederland, die Hummelinck Stuurman Theaterbureau produceerde tussen 2005 en 2010.

Rolbezetting

Acteur Rol
Cees Geel Rudolf E. Kerkhoven
Nienke Römer Jenny Kerkhoven - Roosegaarde Bisschop
Hajo Bruins Joan Henny
Oda Spelbos Cateau Henny - Kerkhoven
Hein van der Heijden August Kerkhoven
Sandra Mattie Marie Roosegaarde Bisschop
Dic van Duin Rudolf A. Kerkhoven (vader) & Karel Holle
Dewi Reijs Enko
Martin Willem van Duijn Eduard Kerkhoven & Vader Roosegaarde Bisschop
Yannick Noomen Rudolf A. Kerkhoven junior
Linde van den Heuvel Bertha (zus van Rudolf) & Bertha junior (dochter van Rudolf)

Ontvangst

Heren van de Thee werd gematigd positief door de pers ontvangen. De pers was verdeeld. De voorstelling werd dan ook genomineerd voor de Toneelpublieksprijs. Voor de televisie reeks Toneel op 2 werd Heren van de Thee opgenomen tijdens de voorstellingen van 8 en 9 februari in de Rabo-zaal van de Amsterdamse Stadschouwburg.