Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Henry Simpson Lunn

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uit de Vanity Fair van 6 oktober 1909

Sir Henry Simpson Lunn (1859-1939) was een veelzijdig Engelsman: missionaris, politicus, schrijver, oprichter van een reisbureau en organisator van kerkelijke bijeenkomsten.

Lunn werd op 30 juli 1859 in Horncastle, Lincolnshire geboren. Hij ging naar de Horncastle Grammar School en vervolgens naar de Headdingley College in Leeds. Daar kreeg hij een opleiding om dominee te worden. Hij volgde ook een medische opleiding aan de Trinity College. Hij trouwde met een domineesdochter Mary Ethel Moore en kreeg met haar twee zonen en een dochter, die voor hem overleed. Lunn overleed op 18 maart 1939 in het St. John and St. Elizabeth hospitaal in St. John's Wood.

Missionaris

Na zijn opleiding ging hij als Methodistische missionaris naar India. Hij kwam in 1888 ziek terug. Hij klaagde over de omstandigheden waarin missionarissen in India moesten leven, hetgeen hem door zijn broeders niet in dank werd afgenomen.

Reisbureau

Om zijn oecumenische gedachten vorm te geven, richtte hij in 1893 de Coöperative Educational Tours op, de voorloper van Sir Lunn Travel en Lunn Poly, dat een groot reisbureau in Engeland werd. In Grindelwald organiseerde hij jaarlijkse oecumenische conferenties, later ook in Adelboden en Wengen. Hiermee was hij de eerste die godsdienst en wintersport met elkaar verbond. In 1905 richtte hij de Public Schools Alpine Sports Club in Le Beauregard op, in 1906 met Lord James Bryce (1838-1922) de Hellenic Travellers Club en in 1908 de Alpine Sports Limited en de Alpine Ski Club. In 1960 ging zijn reisbureau samen met de Polytechnic Touringcar Associaton. De nieuwe bedrijfsnaam werd Lunn Poly.

Lunn werd in 1906 de eerste voorzitter van de Golf Club Crans-sur-Sierre en haalde veel Britse toeristen naar de bergen.

Politiek

Lunn was liberaal en raakte bevriend met Herbert Henry Asquith, die in 1908 voorzitter van de Liberale Partij en premier was geworden.Twee keer, in 1910 en 1923, stelde hij zich verkiesbaar voor het parlement, zonder succes.

In januari 1924 gaf hij The Review of The English Churches uit.

Q5728339 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow