Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Haagse School (muziek)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Haagse School is een muzikale stroming die begon in de tweede helft van de 20e eeuw waarvan de eerste vertegenwoordigers als docent aan het Haags Conservatorium verbonden waren. Meer in het bijzonder worden de navolgende componisten gezien als de stichters ervan: in de eerste plaats Kees van Baaren en zijn studenten Jan van Vlijmen, Louis Andriessen, Gilius van Bergeijk en Dick Raaijmakers, maar ook weer de generatie studenten van laatstgenoemden, waaronder Richard Ayres, Diderik Wagenaar, Ron Ford, Martijn Padding en Peter Adriaansz maken deel uit van de Haagse School.

Een belangrijk kenmerk voor de muziek van de Haagse School is de stuwende ritmische kracht. Naast de Haagse School wordt wel eens een Rotterdamse school vernoemd, als nabije zuiderbuur. Aangezien sommigen bij beide instituten hebben gestudeerd, is de grens niet in alle gevallen even streng te trekken; hoe kan het ook anders, aangezien de beide grote steden Den Haag en Rotterdam zelfs voor Nederlandse maatstaven vlak bij elkaar liggen.