Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gondwana (continent)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Laurasia-Gondwana.png
De Aarde tijdens het Trias

Gondwana, ook wel Gondwanaland genoemd, was een zuidelijk supercontinent, dat bestond uit gebieden die in de huidige tijd grotendeels op het zuidelijk halfrond liggen, waaronder Antarctica, Zuid-Amerika, Afrika, India (inclusief Madagaskar en de Seychellen), Kerguelen, Australië, Nieuw-Guinea, Nieuw-Zeeland en Nieuw-Caledonië. Het is een oud supercontinent dat ontstaan is na het uiteenvallen van Rodinië en deel heeft uitgemaakt van Pangea. De andere geografische continenten, Noord-Amerika en Eurazië, waren nog verenigd in het noordelijke supercontinent Laurazië.

Hoewel Gondwana ruwweg gecentreerd was op de plek waar Antarctica nu ligt, aan de zuidkant van de aardbol, was het klimaat over het algemeen mild. Tijdens het Mesozoïcum was de gemiddelde temperatuur aanzienlijk hoger dan in de huidige tijd. Ook de concentratie CO2 was veel hoger dan in de huidige atmosfeer. Gondwana kende een grote verscheidenheid aan flora en fauna gedurende vele miljoenen jaren.

Het supercontinent begon in het late Jura (ongeveer 160 miljoen jaar geleden) uiteen te vallen, toen Afrika zich losmaakte en langzaam naar het noorden begon te bewegen. Het volgende grote blok dat afbrak was India, samen met Madagaskar, in het vroege Krijt (ongeveer 125 miljoen jaar geleden). Later maakte India zich los van Madagaskar en dreef naar het noorden. Australië brak 96 miljoen jaar geleden van Antarctica af en Nieuw-Zeeland volgde ongeveer 80 miljoen jaar geleden.

De naam Gondwana komt van het gebied Gondwana in India, omdat een van de eerste gevonden rotsformaties van het paleocontinent in dat gebied zijn onderzocht.

Zie ook

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow